DIY in de keuken DIY voor jezelf

DIY worteltaart balletjes (gezond!)

27 september 2017

Ik was op een feestje en daar was worteltaart. Zo lekker! En toen moest ik denken aan de wortelballetjes die ik weleens maak. Ook al zo lekker! Al een poosje was ik bezig deze worteltaart balletjes (ze worden bliss balls genoemd) te perfectioneren. Het fijne aan deze bliss balls is dat ze gezond zijn, er zitten dadels in voor het zoetje en wortels voor het groene. Oranje, maar dan groen als in groente. Want wortels zijn oranje. Erh. Kort verhaal lang, ze zijn superlekker en gezond. En inmiddels heb ik dus mijn perfecte lievelingsrecept uitgevonden. 

Ik maakte ze al eens in een keukenmachine, maar dat vond ik niet te hachelen. Ik houd ervan als de ingrediënten traceerbaar zijn. Maar je kunt gerust alles in de machine doen als je dat handig en lekker vindt. En je kunt ook ingrediënten weg laten, bijvoorbeeld de rozijnen of de kokos. Zolang je maar wortel, dadel en havermout erin houdt. Oja, met speculaaskruiden zijn ze ook heel erg lekker. En met een klein beetje gemberpoeder erdoor wordt het wat pittiger. Ook fijn. Bliss balls doen hun naam eer aan. 

Voor ongeveer 12 balletjes: 

  • 75 gram havermout
  • 150 gram wortel
  • 3 grote dadels zonder pit (liefst medjoul)
  • 75 gram rozijnen
  • 1,5 theelepel kaneel
  • snuf zout
  • 20 gram kokosrasp, om in te rollen

Rasp de wortel en snij de dadels in kleine stukjes. Doe alle ingrediënten in een kom (behalve de kokos) en kneed goed. Hoe langer je kneedt, hoe beter het aan elkaar gaat plakken. Vorm er balletjes van en rol die even door de kokos. (Ik doe de kokos in een schaaltje, leg het balletje erin en gooi dan wat kokos erop en rol het balletje wat heen en weer. Makkelie. )

De balletjes vries ik altijd in. Je kunt er dan een paar uit halen als snack, voor mee naar school of op het werk. Of om te shinen als er bezoek is. 

 

Fijne dag! 

You Might Also Like

  • Ilse (by-ik.blogspot.nl) 27 september 2017 at 13:51

    Bedankt voor dit heerlijke idee! Ga het binnenkort uitproberen.
    Groet, Ilse

    • bijboefenmop 27 september 2017 at 19:04

      Graag gedaan! Veel plezier met maken en eetsmakelijk alvast 🙂