DIY in de keuken

DIY allerlekkerste bananenbrood ooit

28 februari 2018

Okee, sneu verhaal. Toen ik ooit voor het eerst naar een ver land ging, was dat Mexico.  En daar gingen we de 1e dag na aankomst naar het restaurant op het resort. Ik vond het een beetje spannend, omdat ik niet alles kon eten en gedoe heb met de buik en alles. Ergens anders eten en dan ook nog in zo’n ver land, was een onderwerp. Ik deed een rondje en kwam naar ons tafeltje aangehuppeld met een bord vol bruin brood. Helemaal blij! Want gezond! En verzels! En vitamines! Mexico is te gek. “En er is ook nog eens bruin brood,” riep ik uit. En lekker dat het was! Ik ging iedere dag los.

 

Ik durf niet precies te zeggen wanneer het kwartje viel. Het duurde een behoorlijk tijdje – 1.5 kilo in de plus – voordat ik doorhad dat het Mexicaanse bruine brood gewoon bananenbrood was. En dat is cake. En dat is taart. 

Conclusie: bananenbrood lijkt op brood, maar is dat niet. En is ontzettend lekker. 

Dit recept vond ik in een bakboek van The Hummingbird Bakery en ik tweakte het een beetje: 

 • 270 lichtbruine basterdsuiker
 • 2 eieren
 • 200 g gepelde bananen, geprakt (kies hele rijpe)
 • 280 g patentbloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel bakingsoda (in de supermarkt vind je kleine zakjes. 1 Zakje is 1 theelepel)
 • 1.5 theelepel kaneel
 • 1.5 theelepel gemberpoeder
 • 140 g gesmolten en iets afgekoelde boter

Verwarm de oven voor op 170 C. Ik zet de mijne op 160, op de heteluchtstand. 

Als eerste smelt ik de boter, dan kan dat daarna wat afkoelen. Doe de suiker en de eieren in de kom van de keukenmachine en mix deze met het kunststof deegmes, totdat alles goed is gemengd. Heb je geen keukenmachine? Met een mixer kan het ook en er zijn ook mensen die alles in een blender doen. Prak de bananen met een vork en mix dit kort door het mengsel. Voeg de bloem, de bakpoeder, de bakingsoda en de kruiden toe. Meng alles tot alle ingrediënten zijn opgenomen. Voeg als laatste scheutje voor scheutje de gesmolten boter toe. Blijf kloppen tot alles is gemengd. Giet het beslag in je vorm en strijk de bovenkant een beetje glad. Bak het bananenbrood 45 minuten tot een uur. Steek na 45 minuten een satéprikker in het midden. Komt deze er schoon uit, dan is hij gaar. 

Laat het brood 10 minuten in de vorm afkoelen en stort het daarna op een taartrooster. Laat helemaal afkoelen. 

Een groot voordeel: het bananenbrood is nog steeds echt helemaal heerlijk na invriezen. Ik vries ze per halfjes in en haal ze uit de vriezer zodra er iets te vieren valt. Of wanneer ik bruin brood wil eten. 

 

Fijne dag! 

 

You Might Also Like

 • Petra 2 maart 2018 at 14:38

  Hoi Babbe
  Vandaag het bananenbrood gemaakt
  Prima uitleg goed gelukt
  Geen tijd gehad om het bananenbrood te laten afkoelen
  Zo lekker is het
  Groet je moeder

  • bijboefenmop 3 maart 2018 at 15:11

   Hahahahahaaa, goed bezig, mam!