Het leuke van het zelf maken van sensopatisch spelmateriaal is dat je ook als groot mens heerlijk kunt experimenteren. Ik had bijvoorbeeld een pakje baking soda staan en deed er wat water bij. Hatsa. Sneeuwklei. Makkelijker kan niet. En het is leuk! Het kraakt een beetje. Het is heel mooi wit. Als je het even in de koelkast zet, dan is het ook nog eens koud. Kinderen kunnen er mooie ballen mee rollen, sneeuwpoppen mee maken of andere dingen mee doen. Het lijkt niet op traditionele klei, die wat natter is. Deze klei kruimelt en daardoor moet je voorzichtig en geconcentreerd kneden en bouwen en maken. Deze binnensneeuw is een hele leuke uitdaging!
Je hebt nodig:
- 1 cup baking soda (uit zo’n oranje pak, dan heb je ongeveer de helft nodig)
- 1/4 cup koud water
Laat de baking soda met het water mengen. En klaar is de klei. Vind je de klei te nat? Voeg dan wat baking soda toe. Kun je niet goed balletjes maken van de klei? Voeg wat druppels water toe.
Ik knipte van knutselvilt een paar sjaals en deed er takjes uit de tuin bij. De jongens wilden geen ogen voor een sneeuwpop of andere dingen bij de klei. Dus deze keer waren de props wat karig. Maar je kunt er natuurlijk van alles bij leggen voor een winters thema: plastic dieren, steentjes, knikkers, glitter, enzovoorts.
Ik laat mijn jongens altijd op een dienblad spelen, omdat de opstaande randjes direct een kader aangeven. Dan beperk je de schade en dat is fijn voor je huis. Ik heb mijn zoons geleerd dat de klei op het dienblad moet blijven en dat gaat redelijk goed. Onder het dienblad ligt een wasbaar douchegordijn van de Ikea. Na het spelen pak ik de punten van het douchegordijn bij elkaar en schud het gordijn ergens boven uit. Tuin, prullenbak en bij hele erge schade boven de douchebak. En dan kan ie ook nog eens in de was, is het raar dat ik van zoiets enorm geniet? #domesticprincess. Hahaha.
Er kwam een vriendje spelen:
Bewaar de klei onafgesloten in een bakje. Doordat er geen conserveringsmiddelen inzitten is de klei niet lang houdbaar in een afgesloten bakje. Je kunt er wat azijn of tea tree olie aan toevoegen als je het in een afgesloten bakje of zakje wilt bewaren. Of je laat het dus onafgesloten staan, laat de klei opdrogen en voeg wat water toe wanneer je het wilt gebruiken. Op deze manier is de klei maanden houdbaar.
Fijne dag!
lieve Babbe
Om toch nog even in de sfeer van sneeuw te blijven, heb ik met veel plezier je blog gelezen
Heel leuk en prima uitleg
Liefs je moeder
Ah leuk, mam. En wie weet gaat het nog wel een keer sneeuwen, het is pas begin februari…. 😉