DIY voor je huis

DIY halve maantjes muur

1 februari 2017

Jongste zoon kreeg een nieuwe kamer en ik ging naarstig op zoek naar leuk behang. Maar dat vond ik een opgave, want wat een leuk behang overal en wat duur. De vraag is hoe lang jongste het behang leuk gaat vinden en hoe spannend is het lijmen van duur behang wel niet? Wat te doen? De knoop kreeg ik niet doorgehakt. Dus verzon ik de meest logische oplossing: ik ging stempelen met een aardappel. Het stempelen met een aardappel is niet voor mij weggelegd, althans niet op een muur. Het werd helemaal niet mooi. Dit project gaf ik op, maar er is (meestal) altijd een oplossing voor dingen. Dus schilderde ik daarna met de hand maantjes op de muur en stond na afloop te glimmen van plezier. 

Je hebt nodig: 

 • verf (ik gebruikte krijtverf)
 • een lineaal
 • een potlood
 • schilderstape
 • een penseel/kwast

Wanneer je begint met het aanbrengen van een bepaald patroon op een muur, moet je een loodlijn bepalen van waaruit je alle andere lijnen af gaat tekenen. Het meest slimme is om die lijn evenwijdig met het plafond te laten lopen, omdat je dat het eerste ziet zodra je de kamer binnenloopt. Zou je vanaf de plint beginnen, dan kom je geheid scheef uit aan de bovenkant van de muur. En dat is niet goed voor je zenuwen. 

Teken kleine streepjes, gemeten vanaf het plafond. Ik tekende het af op 6 cm, inclusief het eerste lege deel van de lineaal. Het komt niet zo precies hoe hoog vanaf het plafond je eerste lijn komt. Maar doe hem niet te hoog, anders heb je daar niet genoeg ruimte voor het maken van de maantjes.  

Plak een eerste laag schilderstape. Zorg ervoor dat de tape nét het potloodstreepje bedekt, dan kun je later deze streepjes weggummen. Plak je de tape onder het streepje, dan komt het streepje onder je verf terecht en dat ga je zien. En dat wil je niet. Dus: streepje onder de tape.

 

Meet na het plakken de volgende lijn, op 5 cm onder de tape. Teken af en plak de tape. Ga zo door tot aan de plint. 

Ik ging dus eerst stempelen met een aardappel. Maar dat was dramatisch, de maantjes werden erg ongelijk, niet dekkend en eigenlijk niet mooi rond van vorm. Mocht je het wel zo willen doen: hieronder zie je hoe je met huis-tuin-en-keukenspullen kunt stempelen.  

Ik koos ervoor de maantjes met de hand te schilderen. En dat was verrassend zen om te doen. De rondjes mogen scheef, ongelijk en niet dekkend zijn. Dat geeft juist een fijn effect. 

Laat alles goed drogen en dan komt het heerlijke tape verwijder moment.

Scheve plint:

Knagende jongste:

 

You Might Also Like

 • Ageeth Mooij 2 februari 2017 at 14:30

  Ik vind dat je dat prachtig gedaan hebt! Juist mooi dat het geen strakke halve manen zijn.

  • bijboefenmop1 3 februari 2017 at 08:37

   Dank! Ik vind het zelf ook veel charmanter met hier een daar een veeg 🙂