DIY voor jezelf

DIY voelbak herfst

25 september 2019

Soms zit de boef boordevol indrukken van de dag. En daar had hij zelf laatst een oplossing voor bedacht: al het leuks van de dag tekenen in zijn glitterschrift. Ondertussen was ik deze herfst voelbak al aan het plannen en organiseren en twijfelde daardoor een beetje of hij er door zijn glitterschrift nog wel zin in had. Maar hij vindt het fantastisch! En Boaz ook. Die is er ook niet weg te slaan, bijna 8 jaar en nog steeds een fan van voelbakken. Zo fijn.

Voelbakken (sensory bins) zorgen ervoor dat de jongens tot rust komen, lekker bezig zijn met natuurlijke materialen en ondertussen stiekem heel veel leren. Ze tellen, sorteren op vorm of kleur. Ze overleggen. Ze voelen (het is glad, het prikt of het zit vast (van die hazelnoten in die prikballen krijgen ze er soms niet uit)). Kortom: ideaal voor na een lange schooldag. En wat blijkt: ook superfijn voor net uit bed:

Je hebt nodig:

  • Vulling. Dat kan vanalles zijn: linzen, bonen, havermout, enzovoort. Ik heb gekozen voor mais en bonen, zodat de materialen jaren houdbaar blijven en ik er eventueel nog iets anders mee kan doen: popcorn maken! Ofzo.
  • Props. Boaz is met een bakje de buurt doorgegaan op zoek naar herfstdingen. Je kunt ook een keer door het park of het bos en dan een tasje met gevonden voorwerpen naar huis meenemen. Rafe heeft thuis wat plastic dieren uitgezocht. Hij vond een mier, een libelle en een haai er goed bij passen. Ik had zelf nog herfstblaadjes van de Action liggen. En wat boomschijfjes van Eduplay. De takjes komen van straat en de dennenappel van opa en oma van vakantie.
  • Bak. De bak is van de Ikea en heet Trofast. Er hoort een deksel bij, dus je kunt hem zo in de kast schuiven voor een later moment.
  • Wasbaar douchegordijn van de Ikea. Hierdoor baken je de ruimte af, ik heb de jongens geleerd om netjes in de bak te ‘werken’, maar soms valt er wat naast. Ze weten dat de spullen niet buiten het gordijn mogen komen. Een voordeel van het aanleren van dit principe is, dat je ook eens met spullen kunt werken die veel meer troep geven (bijvoorbeeld natte dingen). En dat je dan bijna zeker weet dat de troep op het gordijn blijft en je poetsdrift in toom.

Vanmorgen sorteerde Rafe nog het een en ander:

Fijne dag!

You Might Also Like