DIY met stof DIY voor jezelf

DIY wasbare wattenschijfjes

9 januari 2019

Zijn de goede voornemens al doorgeschoven naar 2020? Of sta je versteld van jezelf? Ik heb er dit jaar helemáál niet over nagedacht, dat leek me een hele mooie strategie. Maar in het kader van duurzaamheid heb ik wél bedacht dat ik wasbare wattenschijfjes wilde maken. En het is januari. Dus als je dit idee als je voornemen wilt gaan inzetten, ga je gang. Graag gedaan.

Aanleiding was een dermatoloog. Ik moest naar de dermatoloog. Niks ergs, maar ik moet mijn wangen laten behandelen met lichttherapie (tegen flushing en couperose) en op advies van de dokter ging ik van een facewash naar een gezichtsmelk en -lotion. En gebruikte ik dus ineens 2 watjes per dag. Die ik weggooide. En de volgende dag ging dat hetzelfde. Ik heb nu dus watten gemaakt van een mooi stukje stof. Met een bio fleece laagje ertussen, want ik houd van stevig en dik.

Je hebt nodig:

 • stof. Ik had nog een flanelkatoen liggen. Die is lekker zacht. Tussen 2 lagen flanelkatoen deed ik een laag bio fleece, dan wordt het wattenschijfje wat dikker. Je kunt er ook een stukje oude handdoek of een andere stof tussen leggen. Zonder een extra lapje stof kan ook, dan is het schijfje wat dunner en dus slapper. Zorg in ieder geval voor een natuurlijke stof.
 • een glas. Ik gebruikte een klein glas, zo’n halve longdrink zeg maar.

Leg de stof dubbel met de goede kant naar buiten. Teken op de goede kant van de stof de omtrek van het glas. Doe hetzelfde voor de fleece of andere stof die ertussen komt. Knip op de getekende lijn uit.

Je kunt ervoor kiezen om de stoffen aan elkaar te naaien, binnenstebuiten. Met een keergat, de stof daarna te keren en dan met de hand het keergat dichtnaaien. Maar ik ging voor de lockmachine, want dan ben je lekker snel klaar. Ik krijg altijd ruzie met mijn machine en deze keer was het vrij logisch. Want de 3 stofjes op elkaar waren te dik voor de lockmachine. Daarna ging ik voor een siersteek op de naaimachine. Wanneer je de steken even uitprobeert op een testlapje, zie je vanzelf welke het mooiste is. Zet het voetje half op de stof. Dan gaat de naald eerst in de stof en daarna naast de stof en krijg je eenzelfde effect (anti-rafel) als met locken.

Voor de handigheid kocht ik een lingeriewaszakje bij de Zeeman en maakte ik er een lusje aan. Zo kan ik het zakje ophangen in de badkamer en gooi ik daar de gebruikte watjes in en gaan ze daarna in de wasmachine.

Goei bezig, toch?

Fijne dag!

You Might Also Like

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl) 9 januari 2019 at 20:18

  Heel goed bezig. Super handig!

 • Ageeth Mooij 17 januari 2019 at 09:24

  Ik heb in december twee soorten zelfgemaakte schijfjes van een blogvriendin gekregen, om te testen samen met de zonen. De zonen gebruiken ze voor gezichtslotion en ik om mijn oogmakeup eraf te halen. Voor mij is het handig dat ze niet te groot in omvang zijn en niet te dik, omdat er automatisch teveel product op gaat en dat is verspilling. Hier is geen behoefte aan een ruwere en zachte zijde. Op hoeveel graden was jij ze?
  Je tip om een waszakje op te hangen in de badkamer is superhandig!

  • bijboefenmop 21 januari 2019 at 11:55

   Wat leuk dat jij ze ook gebruikt! Ik doe het waszakje gewoon bij de bonte was. Die is meestal 30 graden. Ik ben er pas net mee begonnen, weet dus eigenlijk nog niet hoe heet je ze moet wassen, maar ze kwamen er op 30 graden schoon uit! 🙂