DIY met/voor kids DIY voor jezelf

DIY grote bellenblaassop + bellenblaasstokken

28 juni 2017
Wij hebben al vaker met dit knalrecept bellen geblazen. Laatst gaf ik een workshop bellenblazen in speeltuin Bankaplein, we bliezen bellen tijdens een klassenborrel en we nemen het standaard mee op vakantie (in lege frisdrankflessen). Maar de allermooiste bellensetting was toch wel vorig jaar, tijdens onze bruiloft in het bos bij Feel Good Tentevent. Voor de kinderen had ik bellenblaasstokken en bellenblaassop gemaakt. Na de ceremonie konden ze buiten tekeer gaan. Het was zo’n mooi gezicht. Alle kleintjes en groteren deden vreselijk hun best op de bellen en het lukte vaak ook zo prachtig (supersop, hoor, trust me). En de volwassenen stonden eigenlijk ook te dringen in de rij en hebben ook veel plezier gehad. Gelukkig hebben we er foto’s van.
Afgelopen weekend waren we 1 jaar getrouwd en gingen we terug om bellen te maken. Iedere keer ben ik weer verbaasd over hoe magisch de bellen zijn.  En deze keer was het extra cool, door de locatie en door de speciale dag.
Wil je ook sop dat mooie, grote bubbels maakt? Het is niet moeilijk om te maken, er gaat alleen wel een apart ingrediënt in. Heb je dat eenmaal in huis, dan kun je keer op keer shinen met de allerbeste bellensop.
Je hebt nodig:
 • heet water (echt heet water uit de kraan)
 • Dreft Original (andere varianten werken niet. Dus bijvoorbeeld niet de extra hygiëne of die met citroen)
 • guar gum (gemalen poeder van de guar plant, wordt gebruikt als verdikkingsmiddel in bepaalde producten. Te koop bij reformzaken of online)
 • bakpoeder
Het recept voor (ietsje meer dan) 1 liter sop
(voor 1 kind reken ik 1 liter sop, dat is meer dan een uur bellen blazen)
Doe 1 liter heel heet water in een kom/bak. Strooi er een theelepel gaurgum op en roer direct goed door.  Er mogen geen klonten in de vloeistof zitten. Zijn er toch klonten? Dan heb je nog steeds een goed sop, maar zonder klonten is ie perfect.
Voeg 65 ml Dreft toe. Even roeren. Voeg tot slot 1 theelepel bakpoeder toe. Goed roeren.
Laat het mengsel 20 minuten staan en roer daarna nog een keer zachtjes door.
Het sop wordt sterker als je het een nacht laat staan. Je kunt het afgesloten bewaren, bijvoorbeeld in een lege petfles. Het blijft tot een jaar goed.
Er is een heuse gigabellensociety: http://soapbubble.wikia.com/wiki/Recipes_Guar. Daar vind je meerdere manieren om de sop te maken. En je kunt er info vinden over de scheikundige kant achter wat je aan het doen bent met die bellen.
Wil je ook de stokken maken?
Je hebt nodig:
 • 2 stokken van 60 cm
 • touw: 1 van 1 meter, 1 van 50 cm, katoen 2-3 mm dik
 • sleutelring/kraal/moertje/enz. om een touw mee te verzwaren
 • 2 oogjes
In de stokken draai je de oogjes. Door de oogjes knoop je de touwen. De sleutelring (of de kraal ofzo) komt aan het langste touw te hangen.
Tijdens de workshop in de speeltuin maakten we bellenstokken met reepjes katoenen stof. En dat ging ook prima. Zolang het touw of de stof het sop kan opzuigen, krijg je mooie bellen.
Het sop blijft weken goed in een afgesloten emmer of krat. Bij gebruik even doorroeren en gaan.
Enjoy!
(ps. helemaal niet raar wanneer dit je nieuwe verslaving wordt, hoor. Ik blaas weleens ’s avonds laat in mijn tuintje een paar bellen. Als je goed oefent, kun je van die mooie ronde bellen maken, die tot heel hoog komen. Hahahaha. Maar dit terzijde, he?!)

You Might Also Like

 • Ageeth Mooij 28 juni 2017 at 17:52

  Geweldig, voor jong en oud(er)!

  • bijboefenmop 29 juni 2017 at 07:00

   idd 🙂