DIY voor jezelf

kiekeboe kerstboomcake met ballen (en per ongeluk een piek)

17 december 2014

Omdat ze iedere week trouw met twee vingers 

een berichtje zit te tikken voor op mijn blog, 

dacht ik: 

mijn moeder moet een keertje shinen.
Dus gingen we samen vol goede moed 
aan de slag met een kiekeboe kerstbomen cake.
Dat kwam zo: 
Anouk maakte een kiekeboetaart 
bij de finale van Heel Holland Bakt.
bron:www.lindanieuws.nl

En na wat googlen kwam ik uit bij Laura’s Bakery 
voor een kiekeboe kerstboomcake. 
Ik wilde er eentje met ballen.
En daar begon de ellende. 
Ken je Pinterest Fails?
Met chocolade sprinkels, 
marsepeinen balletjes 
of confetti sprinkels: 
geen goed idee.

En toen zag ik in de koelkast de pot met Maraschinokersen 
die ik met Sinterklaas in mijn schoen had gekregen. 
Die dan maar proberen.
Nog steeds vol goede moed.

Je hebt nodig: 
  • 400 gram boter
  • 400 gram suiker
  • 2 keer mespunt zout
  • 2 keer het merg van 1 vanillestokje of 2 keer geraspte schil van 1 citroen
  • 8 eieren
  • 400 gram bloem of cakemeel, gezeefd 
  • cakevorm van 27 cm
  • groene voedingskleurstof
  • uitsteker kerstboom (de mijne was 4 cm hoog)
  • Vruchtjes die als een soort van kerstballen door kunnen gaan (kersen, (diepvries)aardbeien of van die geconfijte vruchtjes). Het kan zijn dat er sprinkels zijn die niet wegsmelten, maar die heb ik niet gevonden…
Maak het cakebeslag bijvoorbeeld op deze manier: 
Klop er een paar druppels kleurstof doorheen.
Snij de kersen in kleine stukjes. 
Dep de kerstballen droog en haal ze even door de bloem.
Hierdoor gaan ze niet zakken tijdens het bakken. 
Bak je groene cake.
Laat helemaal afkoelen 
en snij de cake in plakken van 1.5 cm.
Steek uit iedere plak een kerstboom uit. 
Maak een cakebeslag (naturel, een ‘normale’ dus).
Doe een klein laagje beslag op de bodem van de vorm. 
Hierdoor blijft de kerstboom goed ingepakt in de cake.
Zet de kerstbomen op dit laagje, 
de bomen moeten stevig van de voorkant 
naar de achterkant zitten. 
Ze mogen tijdens het bakken namelijk niet gaan verplaatsen, 
doordat je cakebeslag rijst in de oven. 
Schep het overige beslag naast de bomen en op de bomen. 
Bak je cake af zoals je normaal ook zou doen. 
En toen was de cake niet helemaal gaar 
en zaten er ook nog eens gaten in. 
Best serieuze gaten.
Ik denk dat het nooit wat gaat worden met mij, 
mijn moeder en cake bakken. 
Maar het was supergezelliemenellie, hè Mutti? 

You Might Also Like

  • petra 18 december 2014 at 08:30

    leuke blog,getuigd van doorzettings vermogen van mijn dochter veel geoefend de cake had een prima smaak dus dat was zeker gelukt.
    Gezellig met mijn dochter HEEL BANKABILLITON bakt.
    Liefs je mutti

    • bijboefenmop1 18 december 2014 at 08:51

      🙂 Leuk: Heel BankaBilliton Bakt!
      Binnenkort een nieuwe aflevering dan maar?
      X