DIY met stof DIY voor jezelf

op reis: autogordelkussen voor volwassenen

15 juli 2015
In de serie op reis laat ik zien wat er meegaat tijdens een lange autorit naar ons vakantieadres. Denk aan handige hebbedingen en truuken om zo relaxed mogelijk aan de vakantie te kunnen beginnen. Vorige week maakte ik een autogordelkussen voor oudste zoon. Deze keer iets voor volwassenen: 
een kussen voor de bijrijder. Nu wil het geval dat we hebben verzonnen om vooral ’s nachts te gaan rijden. We hebben dat nog nooit gedaan, dus ik kan echt niet zeggen of het een slim plan is. Maar het lijkt ons de beste optie met 2 jonge kinderen. Eerst scharrelde ik wat tips van anderen bij elkaar:
 •  Zorg ervoor dat de tassen ruim op tijd zijn gepakt, dan heb je op de vertrekdag zelf alle ruimte om je kids af te matten (denk aan zwembadbezoek, van die gezellige overprikkelende speelparadijzen of draven door een bos/over heide). 
 • Vertrek een uurtje voor etenstijd, zo rond half 5/ 5 uur en eet onderweg. 
 • Laat ze nog even uitrazen op een parkeerplaats/plaatselijk speeltoestel of ga voetballen. 
 • Stop alles weer in de auto en rijd tot ongeveer 19.00/20.00. 
 • Ga dan voor een plaspauze, waarbij er extra aandacht is voor poepen (hoera als dat nog even afgetikt kan worden, toch?). Trek de pyama’s aan en poets de tanden. 
 • En dan begint eigenlijk de grote rit. 
 • Zorg ervoor dat je niet meer hoeft te stoppen om eten of drinken te kopen. Enkel nog voor het strekken van de benen en de eventuele wissel van rijder. 
 • Voor nog meer tips, het leest heerlijk weg: Scary Mommy

Terwijl ik zat te internetten, op zoek naar tips, zag ik op pinlog dit kussen. Nu wil het geval dat ik de laatste tijd bezeten ben van paspel. Wat een heerlijke uitvinding is dat, zeg. Vandaar dat mijn variant paspel heeft. Vind je dat niet zo mooi (huh? Kan gebeuren. Maar huh?) of denk je dat het boven je kunnen uitstijgt (valt mee), dan kan het ook makkelijk zonder. 

 

Je hebt nodig:
 • 2 lapjes stof van 60 bij 60 cm. Deze afmeting is natuurlijk variabel, kies zelf je ideale maat. Het kussen op de foto was 40 bij 40 cm, maar eigenlijk is dit veuls te klein. Laat je dus niet afleiden door de foto’s en dat de verhoudingen niet lijken te kloppen enzo. Dat komt dus door het te kleine kussen. (Vethandig).
 • paspel: alle 4 de zijdes optellen plus 15 cm. In dit geval dus 255 cm. Ik maakte de paspel zelf. Is makkelijker dan het lijkt. Zie een goede tutorial van Elisanna
 • Naaimachien
 • garen
 • kussenvulling (250 – 500 gram, afhankelijk van hoe stevig je hem wilt).
   
  Strijk de stofjes mooi glad. Als je paspel wilt: naai die op de stof die je aan de bovenkant wilt hebben. In mijn geval dus de bloemenstof. Hoe je dat op een mooie manier doet, zie je bij Polkadotjes. Voor paspel en niet-paspel kussens geldt nu: leg de 2 stofjes met de goede kanten op elkaar. Naai de bovenkant en de zijkanten dicht. En naai de onderkant volgens deze foto: aan beide zijkanten 11 cm en in het midden 8 cm. De rest laat je open.
  NB. je ziet roze stiksel aan de onderkant. Dat komt doordat ik op de bloemenstof paspel heb gestikt. Knip de randen mooi bij, keer om door één van de gaten. Strijk em nog even mooi glad. Zoek nu het midden op en ga van daaruit 4 cm naar links en 4 cm naar rechts. Trek de 2 lijnen (waartussen dus 8 cm zit) naar boven. Stik de lijnen. 
  Vul je kussen stevig op en sluit de 2 gaten met een blinde steek

 

 

 
 
Rijden maar! Of liever: dutten maar! 
 
Heb jij weleens een nachtelijke road trip gedaan met kleintje(s)? 
kom maar door met die tips! 
Heel welkom!

You Might Also Like

 • Margaret 15 juli 2015 at 09:15

  Ben net terug van vakantie, maar dit handige kussen had ik goed kunnen gebruiken. Dank je voor de tip en handige uitleg. Dit kussen ga ik voor de volgende vakantie zeker maken.

  Groetjes, Margaret

  • bijboefenmop1 15 juli 2015 at 09:59

   Ik ben heel benieuwd of het je gaat bevallen. 🙂
   Ik ga een update schrijven zodra ik terug ben, dan weet ik of het voortaan op de paklijst moet komen….
   Groetjes!

 • Miss Wobie 19 juli 2015 at 18:20

  amaai, dat ziet er superhandig uit! Slapen in de auto wordt zo een stuk aangenamer!

  • bijboefenmop1 19 juli 2015 at 19:26

   ik hoop het, hahaha.
   En mijn lief op een bloemetjeskussen vind ik een heel leuk vooruitzicht! 😉