DIY voor jezelf

vlaggenlijn van stof

16 april 2014

Heel binnenkort komt er een kleine versie van Babbebora aan, dus ik ga een poosje met babyverlof. Maar niet voordat ik een tutorial voor een vlaggenlijn plaats. Want het mooie is: hij is in een mum én makkelijk gemaakt! En duurzaam! En feestelijk! Enzovoorts!
Je hebt nodig:
 • stof (ik gebruikte stof van 1.40m breed en 32 cm lang)
 • 4 meter biasband
Deze vlaggenlijn is 4 meter lang, met 15 vlaggen eraan. Aan het begin en aan het einde 50 cm zonder vlaggen. 
Je hebt niet zoveel stof nodig, als je het patroon een beetje handig op de stof legt. Hieronder zie hoe je dat doet. Ik heb een patroontje van 15 cm breed (dat is inclusief naadtoeslag van 1/2 cm) en 16 cm lang, dus met een stofbreedte van 1.40m en stoflengte van 16 cm heb je 16 patroondelen = 9 vlaggen.
Strijk je stof. Leg de driehoek steeds zo voordelig mogelijk op de stof (dus met het minste ‘stofverlies’, zie de blauwe lijn op de stof op de foto). Teken je patroon op de stof met een stofkrijtje. 
Knip de driehoeken uit. Leg twee driehoeken op elkaar met de goede kant van de stof naar binnen. Stik de lange zijdes van de driehoek en laat de bovenkant open.
Knip eventueel de zijkanten korter af. Knip het puntje er een stukje af. Keer je vlaggetje binnenstebuiten en gebruik de stompe kant van een sateprikker om het puntje mooi naar buiten te krijgen.
Strijk of pers de vlaggetjes. Vouw biasband open en speld af op de bovenrand van het vlaggetje. 
Laat 6 cm tussen de vlaggetjes vrij (je vlaggetje is 14 cm breed, samen met de ruimte tussen de vlaggetjes heb je dan dus 5 vlaggetjes per meter), speld het volgende vlaggetje vast en stik vast. Enz.
Vouw het band dubbel en stik het volledige band op 1mm vanaf de rand. Zet je naaimachinenaald naar links, dan stik je overal even ver van de rand af.
Hoppa! 

Tot over een poosje! 🙂

You Might Also Like

 • petra 17 april 2014 at 18:14

  Lieverd.
  Ik blijf de vlaggenlijn prachtig vinden.
  Jammer dat dit voorlopig de laatste blog is.
  Je moeder

  • bijboefenmop1 18 april 2014 at 06:21

   Dank je wel, lieve mam! <3