DIY met papier

DIY groei- en bloeiconfetti aka tuinconfetti aka bloemenconfetti

10 mei 2017

Toen lief en ik de trouwerij gingen plannen, wist ik al snel wat voor trouwkaart ik wilde. En lief was het ermee eens, scheelt alweer. Ik wilde graag bloemenconfetti bij de kaart, dus ik zocht naar bloemenconfetti/groei- en bloeiconfetti/tuinconfetti. Want met confetti is alles leuker. Met bloemen eigenlijk ook. Dus een combinatie van die twee leek me superleuk. Dat onze gasten de confetti konden gaan strooien (soort van guerilla gardening) na de trouwerij, op de trouwlocatie, in eigen tuin of ergens anders in het wild. Dát leek me een leuk extraatje.

De zoektocht naar groei- en bloeiconfetti leerde dat de confetti vaak gemaakt wordt van handgeschept papier waar bloemzaadjes in zijn vermengd. Dat geeft een beetje grijzig papier en ik wilde knalkleuren. Er is ook confetti waar de zaadjes in het papier zijn geperst, maar ook deze confetti is pastellerig. Ik kon dus niet precies vinden wat ik zocht en dan is de volgende stap: zelf maken. 

Ik ging op onderzoek uit en kwam tot het volgende:

Je hebt nodig:

 • Bloemzaadjes (ik belde met een groothandel in bloemzaadjes en werd supergoed geholpen. Ze hadden nog nooit gehoord van bloemenconfetti, maar dachten met me mee. Heel fijn. De zaadjes in de mengsels zijn bijvoorbeeld sterk genoeg om door dun papier heen te komen. Maar je kunt ze niet bakken in de oven (! ik las ergens dat je ze zo langer goed kunt houden, niet doen dus !). Een linkje naar de groothandel vind je hier. En er zitten hele kleine zaadjes tussen, waardoor je de confetti nog mooi plat kunt krijgen. Ik kocht deze: 613000.1 WILDBLOEMENMENGSEL, voor 50-100 m² (100 g). Er zitten meerjarige bloemen tussen, dus zoals ook op het pakje staat: ‘jaarlijks bloemenavontuur’.
 • Dun papier. Ik probeerde verschillende soorten papier uit en kwam uit bij tissuepapier. Let er wel op dat het een beetje lief voor het milieu is dat papier. Milieuvriendelijk papier heeft vaak het volgende keurmerk op de verpakking staan: FSC of PEFC. Het meeste papier wordt tegenwoordig chloorvrij gebleekt, maar er wordt nog wel onderscheid gemaakt in elementair chloorvrij (ECF) en totaal chloorvrij (TCF).
 • Lijm. Gebruik kinderlijm op waterbasis, daar zitten de minste gekke stoffen in.
 • Pons van een rondje. 

Dan nu het confetti-avontuur. Bij de Action vond ik een rol washitape, met oplosbare lijmlaag. Geen succes.

 

Ik gebruikte servetten waarbij ik de zaadjes tussen 2 laagjes lijmde met kinderlijm. De zaadjes kwamen op, maar de servetten waren niet tot confetti te ponsen. 

 

Tot slot maakte ik van tissuepapier confetti, lijmde die met kinderlijm op elkaar, 2 zaadjes ertussen. Gelukt!

 

Maar het allerhandigst is natuurlijk kantenklare confetti. Die vind je bijvoorbeeld bij de Hema.

Leg een confettirondje neer, smeer er lijm op. Leg een paar zaadjes in de lijm. Niet teveel, want ze concurreren met elkaar. Druk het tweede rondje erop en laat drogen. (Of pons confetti uit tissuepapier. Om scheuren te voorkomen, pons je meerdere lagen tegelijk.)

 

 

 

 

 

You Might Also Like

 • Merel 10 mei 2017 at 09:27

  Superleuk!

  • bijboefenmop 10 mei 2017 at 12:26

   Thanks! 🙂

 • Saskia 10 mei 2017 at 20:15

  Wat een goed idee! Dubbel feest: gezellige confetti én na een poosje een gezellige tuin! Super leuk weer!

  • bijboefenmop 11 mei 2017 at 11:08

   Dank je wel! Ik ga ze binnenkort in een mooie envelopje cadeau doen aan mijn nichtje van 7. Ben heel benieuwd welk strooiplan ze gaat bedenken 🙂