DIY met/voor kids DIY voor je huis

DIY Oud en Nieuw slinger van rietjes

27 december 2017

Hoe was jouw Kerst? Knellen de kleren? Goed zo!

Ik had een hele leuke Kerst, met een winterbbbq. In een tent, met muziek en discolichten. Het was fantastisch. 

Kerst was fijn, lekker gegeten, geen ruzie gemaakt, we sluiten em met een voldaan gevoel af.

En dan nu weer door naar Oud en Nieuw. Hopla: een slinger van rietjes voor instant feestgedruis. Hij is heel makkelijk om te maken, je kunt hem samen met je kinderen maken en je hebt vast nog wel een pakje rietjes liggen. 

Mijn rietjes zijn wit met gouden stippen, dat zie je niet op de foto, maar ze zijn echt heul mooi! Je kunt ook met spuitverf rietjes overspuiten of in de lijm dippen en met glitter gaan strooien. Het getal 2018 maakte ik van ijzerdraad waar ik gouden draad omheen wikkelde. Ook hier komt het niet over op de foto, maar er zit een hele mooie shimmer in. Ben je niet zo van het woorden en cijfers vormen? Print dan in een leuk lettertype 2018 of happy new year of cheers of iets dergelijks uit op papier. Op dafont.com vind je mooie lettertypes die je gratis kunt downloaden. Hang het stukje papier tussen de rietjes en parteeee. 

Je hebt nodig:

 • rietjes
 • doorzichtig draad/vissersdraad (maar gewoon draad kan ook)
 • schaar
 • ijzerdraad
 • draad/wol
 • dubbelzijdig tape en plakband

Mijn rietjes zijn 20 cm lang. Ik knipte ze allemaal doormidden. Dan heb je stukken van 10 cm, maar je kunt ook voor kleiner of juist heel groot gaan. Of voor een kort rietje bovenaan en dan 2 lange aan de zijkanten. 

Ik gebruikte visdraad, van dat doorzichtige draad. Het voordeel is dat je het niet ziet zitten en dat je er goed mee kunt rijgen. Het nadeel is dat je het niet heel goed kunt knopen. Maar daar hebben we dan weer lijm of plakband voor: plak het knoopje extra vast met een drup lijm of stukje tape.

Gebruik je een gewone draad of touwtje, gebruik dan bij het rijgen een naald met een stompe punt. Of doe een stukje plakband om het uiteinde van het draadje, dan wordt ie wat steviger.

Knip een draad van een paar meter af. Het hangt af van de grootte van de rietjes en de hoeveelheid driehoekjes hoeveel draad je nodig hebt. Ben je lekker bezig en kom je toch tekort? Geeft niks, je knoopt een nieuw stuk draad aan en zorgt ervoor dat het knoopje in een rietje valt. Beetje puzzelen, maar het is te doen. 

Aan de linkerkant komt een stukje draad waarmee je later de slinger gaat ophangen. Je werkt bij de eerste driehoek dus van rechts naar links. Eerst het draad door het rechterrietje, daarna door de middelste en als laatste door het linkerrietje. 

Trek de draden aan beide kanten strak. Dit is je eerste driehoek. Zet de eerste driehoek vast met een knoopje, in de linkerbovenhoek. Dan schuift je driehoek niet van het draad af. De volgende driehoekjes zet je niet vast met een knoopje, dat is niet nodig. 

Rijg nu de lange draad door het linkerrietje, door het middelste rietje en door het rechterrietje. Trek strak en rijg op deze manier alle rietjes aan de draad. De rietjes kun je nog op hun plek schuiven door een beetje te duwen. 

Dan nu het getal 2018. Ik gebruikte daarvoor ijzerdraad uit de bouwmarkt. Ik googlede op handlettering 2018 en kwam toen wat voorbeelden tegen van het getal 2018 waarbij de cijfers tegen elkaar aan zitten. Want dat is hier nodig: de cijfers moeten elkaar raken. Datzelfde geldt voor woorden: zoek een lettertype met schoolschrift of met kalligrafeer letters, waarbij de letters aan elkaar geschreven worden. 

Print het woord of getal uit, zodat je een voorbeeld hebt waarop je het ijzerdraad kunt vormen en neerleggen. Volg de cijfers/letters eerst met een touwtje, dan weet je hoe lang je ijzerdraad moet zijn om het hele getal/woord te kunnen vormen. 

Wikkel het draad eromheen.  Ik gebruikte een dubbele draad omdat het dan sneller klaar is. #jeweetwel #snelthuis

 

Aan het begin en uiteinde plakte ik wat dubbelzijdig tape, zodat het draad een beetje beter bleef plakken. Tot slot plakte ik het uiteinde vast met een stukje plakband (wikkel je om het laatste stukje heen, over het draad).

 

Doe je aan goede voornemens? Ik doe meer aan motto’s. Zoals: geniet met mate, ook mate. Afgelopen jaar was het: Be Kind. Misschien houd ik die wel vast. 

Heb een fijn feestje! 

 

 

 

 

You Might Also Like

 • Liza 28 december 2017 at 10:00

  Ooh zoo leuk!
  Fijne jaarwisseling alvast!

  • bijboefenmop 28 december 2017 at 14:20

   Dank dank! Jij ook, he!! Het allerbeste in 2018!