DIY met/voor kids DIY voor je huis

DIY pegdoll Sinterklaas en pieten

21 november 2018

Voor de Sinterklaas aftelkalender van vorig jaar gebruikte ik houten pegdolls. En die kwam ik gister weer tegen tijdens een struinrondje door mijn werkkamer. Ik was bezig met vilt, dus dat lag ook voor mijn neus en toen was 1 en 1 jeweettoch. Met de pegdolls kun je een aftelkalender maken zoals die van vorig jaar, met stapjes dichterbij het Sinterklaasfeest. Of je laat je kinderen er mee spelen, zodat ze rollenspellen kunnen doen. Of je zet ze voor de mooi neer. Alles kan.

Je hebt nodig:

  • houten pegdolls. Je kunt die kopen via internet. Mijn Sinterklaas is 10 cm hoog en de pieten 7 en 6 cm.
  • vilt (je kunt knutselvilt vinden bij de Hema of de Action. Dat is synthetisch vilt en gaat sneller stuk dan woltvilt. En is vaak dun. Echte 100% wolvilt is superfijn spul, maar wel wat duurder. Ik heb op de lapjesmarkt vilt gevonden van 70% wol en dat vind ik voor dit soort projecten ideaal. 
  • naald en draad
  • eventueel (textiel) lijm
  • eventueel veertjes

Teken op een dubbele laag rode vilt de mijter van de Sint. Houd er rekening mee dat de 2 delen straks aan de zijkant vast moeten komen te zitten, knip dus ruim. Ga je lijmen? Zorg dan voor overlap. Ga je naaien? Knip steeds een reepje af, totdat de mijter passend is en naai de 2 delen aan elkaar. Ik ben niet zo van het opmeten, maar dat is natuurlijk ook een hele mooie optie…..

Ik naaide de onderste 3 cm vast, de rest liet ik open. De mijter is 7 cm hoog. Knip van gele vilt een kruisje en naai/plak dat op de mijter.

Voor de pietenmutsjes knip je eerst een vierkant. Knip er daarna een rondje van. Dat kan uit de losse pols. Maar je kunt ook het vierkantje 2 maal opvouwen tot een klein vierkantje en dan de hoek waar alle punten samenkomen rond afknippen. Dan heb je na het uitvouwen ook een rondje. Rijg een draadje rondom, zet het rondje op het pietenhoofdje, trek het draadje aan en zet vast. Ga je lijmen? Lijm dan steeds kleine plooitjes aan elkaar totdat je een rond mutjes hebt. Of lijm het mutsje direct aan de peggdol vast. 

Voor het veertje kun je een klein veertje knippen van vilt of gebruik een echt veertje of zo’n veertje uit een knutselpakket.

 

Rafe zei: “Sint klopt niet, die moet nog ogen.” Ik vind de Sint prima zo. Boaz had geen mening en man lag ziek op bed. En jij? Ben je Team Oog of Team Geen Oog?

Fijne dag!

You Might Also Like