DIY met/voor kids

DIY vertelstenen voor de tekenkluns (thema herfst)

17 oktober 2018

Ik ben dol op activiteiten voor kinderen waarbij het eindproduct niet centraal staat, zogenaamde open ended speelgoed. Al het speelmateriaal uit mijn boek is daar een voorbeeld van: je kan er alle kanten mee op, er wordt niks van je verwacht en je fantasie krijgt de volle ruimte. Hetzelfde geldt voor deze vertelstenen: je kunt er zoveel mee doen. Gewoon neerleggen en kijken wat je kind ermee doet of je zwengelt het een beetje aan. Het maakt niet uit, met deze stenen komen de mooiste verhalen te voorschijn. En het leuke is: het kan in ieder thema. Dus bijvoorbeeld het weer, mensen, dieren, alledaagse voorwerpen, natuur, dagje dierentuin, emoties, alles. 

En het aller allerleukste is dat je bij deze stenen niet hoeft te tekenen. Want ik kan niet tekenen, het zou dramatisch zijn als ik zelf vertelstenen zou gaan zitten beschilderen. Dus kocht ik ministickers en die zijn de redding. Ben je ook zo’n tekenkluns? Of die andere optie: ook zo lui? Dan maak je ze met stickers en mod podge! 

 • Je hebt nodig: 
 • stickers (zoek op kleine stickers, bijvoorbeeld via Alie Express. Daar kocht ik kawaii stickers. Of zoek op scrapbook stickers. Pas op, want je wilt ze allemaal hebben)
 • mod podge lijm (mat transparant)
 • kwast
 • stenen (wij verzamelden ze op vakantie, maar je kunt ook een zakje stenen kopen bij het tuincentrum)

Maak de stenen schoon en droog. Plak een sticker erop en wrijf alle plooien eruit. Smeer een goede laag lijm over de sticker. De lijm droogt transparant op. Het komt goed. 

Laat goed drogen, smeer er eventueel nog een laag overheen. Ik gebruikte 2 lagen. 

Maar wat doe je dan met die stenen? Ten eerste: gewoon neerleggen en kijken wat er gebeurt. De stenen kunnen bij alles maar dan ook alles gebruikt worden door kinderen. Langs de houten treinbaan, in en uit een zakje halen, voor bij het kinetisch zand, in combinatie met dieren of lego, enzovoorts. 

 • Bij kleintjes is het al voldoende leuk om ze in en uit een zakje te halen, te sorteren op kleur of vorm of om er samen een verhaaltje bij te verzinnen.
 • Je kunt kinderen zinnen laten afmaken die je zelf bent gestart: de paddestoel heeft  … Of de paddestoel is……
 • Of je vraagt ze iets te vertellen over de steen die ze hebben uitgekozen.
 • Om de beurt het verhaal verder laten vertellen aan de hand van de stenen kan ook. Je maakt dan samen 1 verhaal en begint bijvoorbeeld met er was eens…..
 • Rol een dobbelsteen en pak zoveel vertelstenen als je ogen gegooid hebt. Vertel een verhaal met de stenen die je hebt uitgekozen.
 • Leg alle stenen op hun kop op tafel neer en kies 1 voor 1 een steen uit. 

Dit zijn zomaar wat suggesties. Ik hoor het graag als je meer ideeën hebt! Vul ik het lijstje aan! 

Ik heb ze op de kast neergelegd en gezegd: jongens, er liggen stenen. Oh leuk, zeiden ze. En toen gebeurde er dit. Beetje bouwen, beetje sorteren (Rafe legde alle stenen neer en daarna ging hij ze ‘even goed leggen’: alle paddestoelen bij elkaar, alle pompoenen bij elkaar). 

Fijne dag!

You Might Also Like