DIY met/voor kids DIY voor je huis

planbord/weekplanner

2 maart 2016
 
Boaz vroeg een paar weken geleden: “Mama, wat gaan we vandaag doen? Wanneer gaan we avondeten? Als het donker is? En wat doen we daarna? En ga ik naar de dierentuin?”
Yessssss, als geweeste juf sprong ik direct op, wat een feest, wat een vreugde. Ik verzon ter plekke een planbord/weekplanner.
 
Het werkt hier als een tierelier. ’s Ochtends vraagt Boaz: zullen we even op het planbord kijken? En dan maakt mijn hart een sprongetje. 😉 Het bord zorgt voor overzicht en voor voorpret op wat er komen gaat.  We kunnen aan de hand van de plaatjes praten over hoe een bepaalde activiteit gaat verlopen en wanneer hij wat ouder is, kunnen we samen gaan plannen. En kan hij er naar hartelust dingen bij gaan schrijven.
Je hebt nodig: 
 
 • een magnetisch bord. Ik koos voor 2 magnetische glasborden, omdat ik dat mooi vind. Gewone magnetische borden werken natuurlijk ook. Deze glasborden zijn 30 x 40 cm. Je hebt wel sterkere magneten nodig dan bij een ‘gewoon’ magneetbord (zie hieronder). 
 • platte, kleine magneten (bij een glasbord moet de magnetische waarde groter zijn dan N35, anders vallen ze van het bord). 
 • pictogrammen
 • dubbelzijdige tape
 • washitape

Mijn zusje Merel van Meer van Merel vroeg ik om pictogrammen te maken. Ik leverde een lijstje van activiteiten of gebeurtenissen aan en ze maakte er deze frisse picto’s van. Wil je ook deze heerlijke plaatjes? Check haar website

Andere picto’s zijn ook hier of hier te downloaden. 
 
De dagen van de week hebben bepaalde kleuren. Ik volgde daarbij een taalmethode die veel gebruikt wordt in het basisonderwijs. Maar pedagogen hebben ook aangegeven dat kinderen flexibel om kunnen gaan met eventueel verschillende kleursystemen, thuis of op school. Maandag = geel, dinsdag = rood, woensdag = roze, donderdag = paars, vrijdag = blauw, zaterdag + zondag = groen. 
 
De vakken maak je met washitape. Ik zorgde ervoor dat er genoeg ruimte per dag is voor 2 rijen picto’s onder elkaar. Dan kun je bijvoorbeeld aangeven dat er op school feest is  (onder schoolpicto een feestpicto) of je werkt met 2 rijen voor 2 kinderen. Dus dan krijgt Rafe over een tijdje zijn eigen rij per dag. Zou kunnen, ben er nog niet helemaal over uit. De picto’s waren op papier geprint en heb ik gelamineerd. Daarna plak je een magneetje op de achterkant met dubbelzijdig tape. 
 
De verjaardag van Boaz op zaterdag (hartje = verrassing, kroon op je hoofd = jarig zijn, en verder hangt er bezoek): 
 
 
 
Gebruik jij ook een planbord? En heb je nog tips? Ik hoor ze graag! 
 
 
 
 

You Might Also Like

 • Petra 3 maart 2016 at 09:52

  lieve Babbe
  Ik werd ook blij van het planbord ziet er superleuk uit en overzichtelijk voor Boaz fijn dat het zo goed werkt en wat een leuke tekeningen
  Liefs je moeder

 • Anne 4 maart 2016 at 08:49

  Wat een leuke plaatjes! Super gedaan weer!