DIY met stof DIY met/voor kids

DIY tipi tent

15 oktober 2014
Gewoon omdat ik er zelf ook weleens in wil zitten, bedacht ik dat zoon Boaz een tipi nodig had. Soms gaan die dingen zo.
 
Je hebt nodig:
 • 5 meter stof van 1.40-1.50m breed 
 • 5 bamboestokken van 1.65m (ik kocht ze bij het tuincentrum, 2.10m lang. En heb ze met een ijzerzaagje op maat gezaagd. Uit luiigheid, want dat was het eerste zaagje vooraan in de schuur. Maar het kan vast ook met een gewone zaag?)
 • biaisband: 3m
 • kleurtjes wol of katoen
 • naaimachien
 • garen
 
 

Teken het patroon over op patroonpapier of op een krant.  Knip 4 keer patroon A uit stof.  Knip 1 keer patroon B uit stof.  Het patroon is exclusief 1 cm naadtoeslag!  Leg het patroon ‘voordelig’ neer op de stof, bijvoorbeeld zo: 
 
Zoom de onderkanten en bovenkanten om van de delen van patroon A. Zoom de bovenkant om van B1 en de onderkanten van B2 en B3.
Leg 2 delen van patroon A met de achterkant van de stof op elkaar. Dit lijkt raar, maar deze naad komt straks in de tunnel voor de stokken terecht.  Stik op deze manier de 4 delen aan elkaar. Lock of zigzag de naden.
 Stik een biaisbandje aan beide kanten van de ingang (deel B2 en B3).
 
Stik deel B2 en B3 op deel B1. Werk af (locken of zigzaggen).  Stik deel B aan de delen van A. 
Maak 5 tunnels voor de bamboestokken aan de binnenkant van de stof.  Meet de diameter van de bamboestokken op, zodat je weet hoe breed de tunnels moeten worden. De naad aan de ‘goede’ kant van de stof valt nu in een tunnel. De tunnels zitten straks aan de binnenkant van de tent.
 
 
  
 
Naai de onderkanten van de tunnels dicht. Zo blijven de stokken mooi zitten. 

De klosjes maak je zo:

Leg de touwtjes van het klosje in het overgebleven stukje biaisband. 

 
Stik je biaisband door, zodat er een touw of sliert ontstaat. Stik overdwars bij het klosje even heen en weer.  (Mocht je nog knoopsgaten willen maken, stik dan nog niet de tweede klos eraan. Want je gaat het biaisbandje met klosje rijgen door knoopsgaten. Zie hieronder)
Schuif de stokken door de tunnels.  Aan de bovenkant knoop je het biaisbandtouwsliert door de stokken en om de stof heen.
 
En toen gleed de tent steeds naar beneden. Dus heb ik bedacht dat er knoopsgaten moesten komen waar het biaisbandje doorheen geregen kon worden. Op deze manier: Maak een knoopsgat (of sla een gordijnringetje door de stof) bij de patroondelen A en B1. Op 5 cm vanaf de bovenkant. Ik maakte er in totaal 6. 
Rijg het biaisbandje er doorheen.
Klaar!
 

 

 
 
 

You Might Also Like

 • Elise 20 mei 2016 at 12:37

  Dag,

  Welke stof heb je hiervoor gebruikt?

  • bijboefenmop1 23 mei 2016 at 08:33

   Hoi! Ik gebruikte een stippenstof van Stenzo, is al een oudje, maar misschien nog ergens te vinden?
   Ik weet niet of de stof een naam heeft verder.
   Ze hebben nu ook stippenstoffen in de collectie, die lijken op deze stof.
   De lichtblauwe stof is een katoenen, canvas stof.

 • Anoniem 14 augustus 2016 at 10:47

  Dag Babbe Bora, hartelijk dank voor het patroon van je tent! Dankzij je uitgebreide beschrijving kreeg ik het voor elkaar en weet ik nu ook hoe ik tunnels aan de binnenkant kan naaien die ik gelijk met de delen mee kan knippen.
  1 opmerking :voor de tunnels moeten eerst de goede kanten aan de buitenkant, dus de binnenzijden van de stof moeten op elkaar gelegd. Daarna naar buiten vouwen, de goede kanten op elkaar en stikken zover van de kant dat er een stok door kan. Gelukkig had ik een proeflapje gemaakt:)
  Maar nogmaals bedankt! Joke

 • bijboefenmop1 17 augustus 2016 at 09:22

  Je hebt helemaal gelijk! Dat tekeningetje maakt de boel alleen maar ingewikkelder, hahaha, sorry, heb het aangepast. Dank voor je feedback!
  En heb je ergens een foto van de tipi? Ben zooo benieuwd!

 • Anoniem 17 augustus 2016 at 21:34

  Foto volgt later. Moet mee naar de kleinkinderen in Amerika. Moet daar de stokken nog kopen. Is voor mij ook spannend of ik het allemaal goed uitgedacht heb..Joke

  • bijboefenmop1 18 augustus 2016 at 10:10

   Wat een leuk cadeau voor je kleinkinderen! Veel plezier daar!

 • Edith Geesing 14 november 2016 at 14:43

  Bedankt voor de goede uitleg met tekeningen. Ben er nog druk mee bezig maar zal mij wel lukken. Moet af voor 5dec voor de kleindochter daarna maak ik er nog een paar voor op mijn website http://www.kadodotje.nl
  Ik stuur je nog een foto van het eindresultaat. Vr Gr Otje

 • Elvira Bakker-IJkema 17 december 2016 at 20:09

  Bedankt voor deze goede werkomschrijving. Het heeft mij er toe aangezet om zo'n tent te maken voor mijn zoon. (Samen met de hulp van oma). Hij is super mooi geworden alleen ik heb 1 vraag. Hoe krijg ik dat de tent mooi strak gespannen komt te staan? het lukt me niet helemaal om hem goed neer te zetten, het lijkt erop dat de biaisband niet strak genoeg erom heen zit of dat de bamboe stokken gewoon te glad zijn, waardoor de tent een beetje naar beneden zakt. Of heb je daar helemaal geen last van (zeur ben ik hoor en een pietjeprecies ;-))
  Heb je tips voor mij?
  Dank je, groetjes Elvira

 • bijboefenmop1 17 december 2016 at 20:29

  Ha! Ik snap helemaal wat je bedoelt met het afzakken. Als ie staat, moet ie mooi staan 🙂
  Ik houd de tipistokken bij elkaar (dus niet de tent alvast opzetten) en dan wikkel ik het biaisband een paar keer tussen de stokken door. En daarna twee keer om de stof zelf, voordat ik het band vastknoop (3e foto hierboven). En dan heel stevig aantrekken voordat je de knoop legt.
  Het is even oefenen 🙂
  Een andere optie is: zeilringetjes in de bovenrand van de stof slaan en dan een schroefje door het oogje in de stok draaien.
  Of je kunt in dikkere stokken (zeg bezemsteelstokken) gaatjes boren, waar je touw doorheen kunt halen. Maar die stokken zijn zwaarder dan bamboe. En zware stokken en mijn kinderen vond ik geen goed combi 😉

  Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
  Ik vind het in ieder geval super dat je een tipi hebt gemaakt.
  Wat een geweldig cadeau voor je zoon!

  (Mocht je een foto plaatsen op internet, wil je mij dan taggen? Ben heel benieuwd!)

  Groetjes