DIY met/voor kids DIY voor je huis

DIY rijtjeshuizen lichtje van klei

18 december 2019

Continuïteit is key. De afgelopen 6 jaar is er iedere woensdag een tutorial op dit blog verschenen, met uitzondering van de zomervakanties. En ik ben daar trots op. Maar het valt me steeds zwaarder om naast mijn andere werk iedere week een mooi en netjes en kloppend en stylisch verantwoord en mooi op de foto (de lat ligt altijd hoogst) stappenplan te publiceren. Daarom zul je vanaf januari geen wekelijkse tutorial meer zien, maar krijg je van die diy-bommetjes in je inbox of feed, van die periodes dat ik veel diy en wat meer tijd heb. En in de tussenliggende periodes pak ik mijn blogrust. Ze verdwijnen dus niet he. Want dat dit mijn allerlievelingshobby is om te doen, dat blijft gewoon.

Anyhow, hieronder de tutorial. Ik had vorige week van die hangers van klei gemaakt. En aangezien ik nog een restje klei over had en die huisjes uit de winkel, met zo’n lichtje erachter zo tof zijn, heb ik wat zitten tekenen en kleien. En toen ontstond dit. Het is scheef en krom, maar dat vind ik charmant.

Je hebt nodig:

 • zelfdrogende klei van de Action. Ligt bij de kinderknutselspullen
 • lineaal
 • papier
 • bakpapier
 • deegroller
 • mesje
 • boeken

Teken een paar huisjes naast elkaar. Het maakt niet zoveel uit hoe ze eruit zien, als je maar niet teveel ramen en andere gaten aan de onderkant maakt. Want dan verlies je stevigheid. En teken aan de linker- en rechterkant extra randjes eraan. Die vouw je later een beetje om, waardoor het rijtje steviger staat.

Knip de huisjes uit.

Kneed de klei even door, leg het op een vel bakpapier en maak dan plat met een deegroller. Maak een plak van ongeveer 1 cm dik. Leg je uitgeknipte huisjes op de klei en snijd uit. Maak vouwen tussen de huizen, door er met je lineaal een lijn in te duwen. Zet een streep op het bakpapier en leg daar de onderkant van de huisjes langs, zodat de onderkant straks mooi recht blijft. Ik heb dat niet gedaan en kreeg een scheve straat. Die je bij kunt snijden, dus zo erg is het allemaal niet. Maar als je dus een streep trekt, dan kun je daar je straat mooi recht door krijgen.

Vouw je papier zoals je straks wilt dat je huizenrij buigt. Door de straat niet recht te houden, maar de huisjes te laten verspringen zorg je ervoor dat de huizen stevig staan.

Leg de huisjes neer op een stapel boeken die je zo hebt neergelegd dat ze de hoogtes van de huisjes op je voorbeeldpapier volgen. Laat een dag of 3 drogen. En bedenk: het droogt hier en daar wat krom op.

Fijne dag! En alvast een fijne kerst en een heel goed nieuw jaar. Ik zie je graag in de volgende!

You Might Also Like

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl) 19 december 2019 at 20:07

  Echt super leuk dit straatje!
  Een creatief 2020 gewenst.
  Groet, Ilse

  • bijboefenmop 20 december 2019 at 14:04

   Dank je wel, en ook voor jou vele creatieve mooie momenten in 2020 gewenst! X

 • Liza 20 december 2019 at 08:08

  Zo leuk weer! Fijne feestdagen Babbe met je mooie familie! X

  • bijboefenmop 20 december 2019 at 14:04

   Dank je wel lieve Liza, jij ook hele fijne dagen gewenst met je moppies! X

 • Ageeth Mooij 21 december 2019 at 14:39

  Ik herken wat je schrijft! Een paar jaar geleden ben ik meer gaan werken en dat heeft invloed op mijn eigen tijd (en creativiteit en inspiratie). Maar het is fijn werk!
  De huisjes zijn prachtig! Geniet van de feestelijke tijd met elkaar!