DIY haken DIY voor je huis

DIY lampenkapje haken (de muts)

3 januari 2018

Hoe was jouw jaarwisseling? Lekker drankje gedronken? Goede voornemens al overboord geslagen? Ik hoop dat 2018 jouw jaar wordt! En dat we maar weer veel en fijn mogen DIY-en! 

Mijn O&N ging iets anders dan hoe of dat ik het bedacht had. Ik lag op bed met een dikke keelontsteking. Ik heb dat vaker en kan het handelen, maar deze keer bleek het een superhardnekkige. Dus daags na Oud en Nieuw, zo vlak voor het uploaden van de 1e tutorial van 2018 ben ik nog steeds heel zielig. Mijn huig hangt op mijn tong door de ontsteking. Degene die dat heeft bedacht, moet straf.

Anyhow, ik heb hierdoor geen mooi fotostappenplan deze keer. Mocht het patroon nou helemaal niet duidelijk zijn, roep gerust even, dan ga ik alsnog met alle liefde foto’s schieten. Maar voor vandaag: klik ik op publiceren en ga ik chillen.

En ook nog: ik ben geen patroonheld. Dus laat het me alsjeblieft weten als er iets niet klopt.

Komt ie: 

Het kapje is gebaseerd op een wintermuts. Met onderaan een boord en daarboven een stuk met v-tjes. Of hartjes. Ligt maar net aan je bui.

Eerst haak je het boord van de muts, daarna komt het stuk met de v-tjes. Het lijkt op een breisteek, geinig toch? 

 • Haak 7 losse
 • Haak een half stokje in iedere losse, start vanaf 2e losse vanaf
  de naald (6)
 •  *Draai je werk, haak 1 losse. Haak een half stokje in de eerste steek, haak daarna 4 halve stokjes in de achterste lus, 1 half stokje in volgende steek (door beide lussen, 6)*
 • Herhaal *…*, totdat je de omtrek hebt van je lampenkap.
 • Vouw je werk dubbel. De kant met de laatst gehaakte toer ligt achter, de kant met de 1e toer ligt voor met het begindraadje aan de linkerkant. Steek je naald door de laatste losse van de 1e toer en door de laatst gehaakte steek van je laatste toer. Haak een halve vaste en doe dat ook voor de overige 5 steken. Nu heb je een band. Draai de band zodat de naad aan debinnenkant zit.
 • Haak een losse en daarna een toer vasten. De vorige toeren zijn verticale toeren, dus het is een beetje uitdokteren. Maar ik haakte per verticaal stukje 3 vasten. Sluit deze toer met een halve vaste.

Je haakt hierna steeds een toer van stokjes en daarna een toer van vasten met de v-tjes. De v-tjes verspringen of zitten boven elkaar, dat kun je zelf bepalen. 

 • Haak 2 losse, daarna in iedere vaste een stokje. Sluit met een halve vaste in het 1e stokje (dus niet in de ketting van 2 losse).
 • Haak 1 losse, 1 vaste in de eerste steek en dan 1 vaste. Nu ga je een v-tje haken: steek je haaknaald door een steek, neem de 2e kleur mee, maar maak de steek af met kleur 1. *Haak 3 vasten met kleur 1 en neem terwijl je haakt kleur 2 mee aan de achterkant van je steken. Haak een vaste met kleur 2, maar maak hem af met kleur 1 (dit is weer een v-tje)*. Herhaal *…*  tot einde van de toer. Sluit de toer met een halve vaste.
 • Haak 2 losse en een stokje in de eerste steek. Haak deze toer stokjes, sluit met een halve vaste in het 1e stokje (niet in de ketting van de 2 losse). De draad van de 2e kleur kan je laten hangen, die hoef je niet mee te haken en pak je bij de volgende toer met v-tjes weer op. 

Ik heb een taps toelopend kapje, dus ik moet gaan minderen. Dat deed ik steeds aan het begin en einde van een toer, zodat die steken mooi aan de achterkant van het kapje vallen. Je kunt ook tussendoor minderen, maar ik vind dat altijd minder mooi. 

Voor het patroon van de v-tjes moet je doordat je mindert even kijken waar ze precies terecht komen. Het mooiste is wanneer ze verspringen. Dan haak je dus na de toer met stokjes een bepaald aantal vasten voordat je het v-tje maakt, zodat het v-tje mooi schuin boven de vorige uitkomt. Zorg ervoor dat de toer met v-tjes steeds in een veelvoud van 4 gehaakt wordt (dus 3 vasten plus het v-tje). Als je mindert, komt dit soms niet zo lekker uit. Ik probeerde dat dan aan de achterkant op te lossen. Met succes of zonder succes.

Haak de toeren door totdat je het lampenkapje helemaal kunt bedekken. Sluit af met een halve vaste en werk de draadjes weg. 

Ik zit net te denken: is een gewone muts, dus eentje waarbij je niet iedere toer gaat minderen niet heel geinig? Dus dat de bovenkant dicht is? En dat je er een pompom op zet? Ik voel een word vervolgd aankomen.

Fijne dag! 

You Might Also Like