DIY met/voor kids DIY voor je huis

herfstbladeren lampjesslinger

2 november 2016
 
Met Kerst hang ik het werkstation van de zonen vol met lampjes. Ze vinden dat kneuterig gezellig. En ik geniet van die twee ruggetjes naast elkaar op de stoeltjes. Gisteren was ik aan het rommelen op zolder, en toen kwam ik de Kersttas tegen waar het lampjessnoer ook in zit. Daar kan toch makkelijk een herfstlampjesslinger van gemaakt worden? 
Ja! 
We hebben hier om de hoek een boom staan met de mooiste herfstbladeren, dus gingen we verzamelen. Het is nog een verrassing voor de zonen, ze zijn nu niet thuis. Ik denk dat ze heel veel aan het werk gaan aan hun bureau. Ik heb er zin an. 
 
Je hebt nodig: 
 • lichtsnoer met ledlampjes
 • bladeren
 • strijkijzer
 • bakpapier
 • dubbelzijdig tape

Om de bladeren te kunnen gebruiken, moet je ze preppen. Eerst moeten ze drogen. Dit kan zo: een tijd laten drogen tussen keukenpapier met iets zwaars erop. Het zal geen grote verrassing zijn dat ik ging voor de snelle en makkelijke variant: droog strijken tussen 2 velletjes bakpapier. Ze lijken eerst heel slap. Als de bladeren helemaal zijn afgekoeld, dan worden ze weer stevig. 

Daarna is het handig om ze te prepareren met iets. Je kunt de bladeren dompelen in kaarsvet, een badje geven in paraffine of lamineren. Ik heb ze niet behandeld met een wax of was. Ik kijk wel hoever we ermee komen. Ik had niet het geduld voor conserveren vandaag en misschien is dat een beetje domme move. Want het voordeel van conserveren is dat je ze volgend jaar gewoon weer ophangt. Een nadeel is dat je dan geen mooie bladeren hoeft te zoeken. Een voordeel is wel weer dat het snoer een vaste prik wordt en dat het dan niet erg is als je een dot lijm gebruikt (= steviger en dus handiger), want zo met dubbelzijdig tape is een beetje spannend (=bladeren die er makkelijker vanaf vallen). Langverhaalkort: ik doe binnenkort een update.

 
Als je de bladeren tóch wilt conserveren: zie hier hoe je dat doet.

UPDATE: 
Omdat ik ze niet geprepareerd had, vielen de blaadjes netjes naar beneden. 

Daarom het volgende: Smeer een laagje mod podge aan de voorkant van het blad. Laat drogen. Smeer daarna een laagje op de achterkant.

 
Lijm de lampjes vast met een goede dot lijm (uit je lijmpistool). 
 
Het kwam dus allemaal goed. 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

You Might Also Like

 • petra 3 november 2016 at 14:57

  lieve Babbe
  Wat een leuke herfst slinger prima uitleg en wat een creatieve dochter heb ik
  Liefs je moeder

 • Ageeth Mooij 4 november 2016 at 05:51

  Dat ziet er mooie en stoer uit. Ik weet zeker dat de zonen het geweldig vinden!!

  • bijboefenmop1 4 november 2016 at 10:10

   Dank!
   Ze vonden het prachtig 🙂