DIY voor je huis DIY voor jezelf

DIY houten ondergrond of achtergrond voor foto’s

30 mei 2018

Meestal gaat het zo: ik vertel dat ik van plan ben iets te gaan maken van hout en vraag aan Piet welk soort hout ik dan het beste kan kopen en hoe groot. Voordat ik kan ademhalen staat Piet voor mijn deur met een eindproduct. Zo ook met dit plan. Ik wilde een houten ondergrond of achtergrond voor de foto’s van mijn blog en shop. Dan krijg je iets meer eenheid, als je het als ondergrond inzet. En wit is zo lekker fris, he? Ik vroeg Piet naar het hoe en wat. Het bord was klaar voor ik er erg in had, ik heb dus geen foto’s van de verschillende stappen. Maar het is echt niet moeilijk.

Je hebt nodig:

 • houten planken (Piet had nog underlayment liggen van deze kast. Underlayment zijn eigenlijk vloerplaten en heel geschikt voor dit soort projecten. Afhankelijk van de look die je wilt, kun je het hout kiezen. Kies voor een zichtbare houtnerf of juist een hele gladde ondergrond. Misschien heb je nog wel wat laminaat liggen of kun je dit regelen via marktplaats. Ik wilde in ieder geval een ondergrond maken die niet te glad en netjes was. Dus liet ik (nou ja Piet dan) wat kieren tussen de planken. En vond ik het geen probleem dat de houtstructuur nog te zien is)
 • schroeven die langer zijn dan de dikte van je plank (ze moeten door 1 plank heen en daarna een stukje door de volgende)
 • Grondverf/primer
 • witte zijdeglans lak op waterbasis

Regel houten planken bij de bouwmarkt. Laat ze op maat zagen. De maten van mijn planken: 10 maal 70 cm X 10 cm X 18 mm (voorzijde) en 2 maal 100 cm X 8 cm X 18 mm(achterzijde).

Leg de planken zoals je ze graag wilt hebben (met of zonder kier ertussen). Leg de 2 planken erop die ervoor zorgen dat het een stevig geheel wordt. Schroef de planken aan elkaar. De schroeven gaan aan de achterkant door 1 plank heen en een stukje door de planken aan de voorzijde. Zorg er dus voor dat je schroeven minimaal 18 mm lang zijn, maar niet langer dan 2X18mm, want anders komen ze er aan de voorkant weer uit. Zoals je ziet op de foto hieronder zitten er per horizontale plank 4 schroeven in. Dus 40 in totaal.

Verf de planken met grondverf of primer. De Action heeft een spuitbus met primer, dat gaat lekker snel. Laat goed drogen. Verf de planken daarna met witte lak, het liefst matte lak. Als je lak op waterbasis kiest, dan heb je het minste glim erin. Matte verf is fijn, omdat je product dan mooi uitkomt op de foto.

Tijdens de fotoshoot voor het boek Kneed&Klieder was de fotografe heel enthousiast over dit bord. En daar ga ik dan weer van glimmen, want ik ben geen fotograaf en vind fotografen supercool omdat ze dingen kunnen die ik niet snap en ik vond het een soort van compliment. We hebben het tijdens de shoot regelmatig ingezet als ondergrond voor een productfoto. En zelf gebruik ik hem ook graag. 

 

Fijne dag! 

You Might Also Like

 • Daphne | Haak & Maak 8 juni 2018 at 19:30

  Zo handig en ook erg mooi! Mijn vader maakte ooit een grote witte plaat voor legpuzzels, deze gebruik ik tegenwoordig ook heel vaak voor mijn foto’s.

  • bijboefenmop 11 juni 2018 at 08:04

   Het is fijn, he? Dat je dan overal die plaat kan neerleggen en foto’s kan maken 🙂