DIY voor je huis DIY voor jezelf

DIY leren handgrepen

22 maart 2017

Lief en ik gingen van de zomer trouwen en kregen van de familie een meubel cadeau, dat Piet (de supertimmerman) in elkaar ging zetten. We verzochten eerst om een tuinbankje, maar ik bedenk me nogal eens. Dus gingen we eens informeren naar een dressoir. De familie vond het okee en ik leverde een plaatje aan bij Piet. En bam, daar was de prachtige kast. Ik ben er ZO blij mee! Er kan veel in, hij is zo zo mooi! 

En een bijkomend groot voordeel: er moesten nog handvatten op en nu had ik eeeeeiiindelijk de kans om ergens leren handgrepen op te maken. Dat wilde ik ook al zolang en nu kon het! Piet heeft me geholpen, want ik durfde zelf geen gaten te boren in zijn frisgetimmerde kast. Hij kwam aan met voorgeboorde gaatjes in de handgrepen, had ie thuis al gedaan. Want zo gaat dat met goede timmermannen: die draaien hun duim nergens voor om. Van het gaatjes boren zijn dus geen foto’s, van de rest wel. 

Komt ie:

Je hebt nodig:

 • Een strook leer. Ik gebruikte een oude riem van lief en knipte deze in stukken (mėt toestemming. Hoewel hij na een dag met overslaande stem riep: mijn goede riem IS KWIJT. Ik ging een beetje zweten, maar gelukkig vonden we zijn riem in de wasmand). Als je geen oude riem hebt liggen: op internet kun je repen leer vinden. In elke kleur.
 • Een slotbout, een moer en een ring (te koop bij de bouwmarkt). De slotbouten zijn er in verschillende maten. Let op dat de diameter overeenkomt met het gaatje in de kast. 
 • Een accuboormachine of een gaatjestang
 • Een scherp mes of een schaar of een stanleymes

Knip of snij het leer op maat. Probeer even uit hoe groot de handgreep moet worden (de strook vouw je dubbel). De mijne zijn 15 cm lang.

Boor of schiet een gaatje aan de bovenkant en onderkant van de strook. Zorg ervoor dat je gaatje even groot is als de diameter van de slotbout. En zorg ervoor dat je boven de slotbout nog genoeg leer overlaat, dus niet teveel bovenin de strook gaan zitten boren.

Piet zegt: “Er zit een vierhoekig kraagje onder de ronde bovenkant van de slotbout. Die mep je in het leer, zodat de slotbout goed vast zit. Anders dan kun je de moer er niet opdraaien, want dan draait je slotbout steeds in het rond.” Met andere woorden: nadat je het gaatje hebt geboord, sla je de slotbout lekker vast met een hamer. Zorg ervoor dat je slotbout goed past op het gaatje in de kast. 

Zet de handgreep vast. 

Altijd even testen.

Niet normaal, hoor, zo’n kast cadeau krijgen. <3

You Might Also Like

 • Ageeth Mooij 23 maart 2017 at 10:26

  Vakwerk! En wat een prachtkado, helemaal af met je handgrepen.

  • bijboefenmop 23 maart 2017 at 20:21

   Thanks! Het is inderdaad een prachtkado zo! 🙂

 • petra 23 maart 2017 at 17:30

  hoi Babbe
  Ik heb net je blog bekeken en was onder de indruk van je uitleg en de foto,s
  Prachtige kast en hele gave handgrepen erg leuk gedaan
  Je moeder

  • bijboefenmop 23 maart 2017 at 20:22

   Dank je wel voor je lieve comment! X

 • Janneke 28 maart 2017 at 16:08

  Mooi!

  • bijboefenmop 3 april 2017 at 08:10

   🙂

 • Beeja 3 april 2017 at 07:50

  Erg mooi! En zo cool om er iets van jezelf in te verwerken.

  • bijboefenmop 3 april 2017 at 08:11

   Ja, he? Inclusief alle strepen door het jojo-en. Hehehehe.