DIY voor je huis DIY voor jezelf

DIY kandelaar van luchtdrogende klei

10 december 2020

Bij de Action verkopen ze deze fijne luchtdrogende klei waar je hele leuke dingen mee kunt doen. Ik maakte er al een standaard voor droogbloemen van en nu een kandelaar. Het is dat mijn jongens weer eens in de weerstand gingen, maar anders had ik hem heel knus met de kinderen kunnen maken, he. Ze willen tegenwoordig een “normale moeder. Die de dingen gewoon in de winkel koopt. Nou. Hebben zij even pech.

Je hebt nodig:

 • sneldrogende, luchtdrogende klei. Dit is een pakje van de Action, het ligt meestal bij de kinderknutselspullen. Je maakt van 1 pakje een kandelaar met 5 dikke kaarsen.
 • Kaarsen, die kocht ik bij Sostrene Grene.

Snijd met een mesje het blok over de lengte doormidden. Leg de 2 delen tegen elkaar aan en wrijf ze goed tegen elkaar. Je kunt dit met je handen doen, het is heel goede smeerbare klei. Zorg ervoor dat de 2 helften goed aansluiten. Snij eventueel de 2 uiteindes van het blok een beetje recht bij.

Bepaal waar de kaarsen moeten komen en druk ze op de goede plek in de klei. Ik doe het meestal zo: aan beide uiteinden dezelfde afstand aanhouden (hier is dat 3 cm van de rand tot aan het hart van de kaars) en dan de kaarsen daar tussenin neerleggen. Dan kijk je of het een beetje lekker uitkomt, meet je de afstand tussen de kaarsen om te checken of het op het oog goed is gegaan. Zo niet, dan pas je het per mm aan totdat je tevreden bent. Deze kaarsenstandaard of kandelaar is niet een megastrakke kandelaar, je ziet op de foto’s zelfs nog een barst waar de 2 delen aan elkaar geplakt zijn. Een perfecte kandelaar is niet mogelijk als thuis-diy-er met deze kinderklei. Maar dat geeft ook niks, een beetje wonky is juist charmant.

Je haalt met een mesje wat klei uit de gaatjes en je wrijft de klei weer mooi glad met je vinger.

Stop af en toe een kaars in het gat om te controleren of hij diep en breed genoeg is.

Je kandelaar ziet er dan zo uit: schevig, maar cute. Je kunt de zijkanten die bobbelen bijsnijden of gladwrijven of zo laten.

Zet de kandelaar te drogen, met de kaarsen erin. Het duurt echt een paar dagen totdat hij helemaal droog is. Draai iedere dag even aan de kaarsen, zodat ze niet vastplakken aan de klei. En vergeet niet de onderkant niet. Haal daarvoor de kaarsen eruit en leg de kandelaar een dag op z’n kop.

Fijne dag!

You Might Also Like

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl) 11 december 2020 at 20:53

  Zo eenvoudig en zo mooi!
  Herkenbaar de reactie van je kinderen 😉

  • bijboefenmop 12 december 2020 at 11:33

   Hahha ja, he? Maar we blijven gewoon leuke dingen maken, jij ook he!?!!! X