DIY voor jezelf

DIY lampion van blaadjes en bakpapier

6 november 2019

Vorig jaar maakte ik een lichtje met bakpapier en herfstblaadjes en ineens dacht ik: kan je er niet gewoon ook mod podge op smeren? Zodat je een soort van papier maché krijgt? Want voor gewone witte papier maché gebruik je vloeipapier en dat had ik niet liggen. Bakpapier wél. Dus ben ik samen met Rafe een papier maché lampion gaan opstarten. Rafe haakte al snel af, het was toch iets te ingewikkeld en Netflix wachtte geloof ik. (Want Netflix heeft sinds kort die serie Er was eens het leven/de mens/het lichaam enz. en die kijkt hij samen met Boaz helemaal stuk. Ik vind dat helemaal te gek, want zelf was ik vroeger ook zo’n fan.)

Je hebt nodig:

 • bakpapier
 • mod podge/behanglijm/witte kinderlijm gemengd met een klein scheutje water. Zolang het maar transparant opdroogt
 • herfstblaadjes en bloemen
 • schaar
 • ballon
 • kwast/penseel

We hebben eerst blaadjes en bloemen op een krant gelegd, daar velletjes wc papier over gelegd en vervolgens een zwaar boek. Na 1 of 2 dagen zijn de blaadjes en bloemen droog genoeg.

Knip van bakpapier stroken. Rafe knipt hier hele dunne, maar dikker kan ook.

Markeer de helft van de ballon met mod podge.

Plak op de bovenrand een strook bakpapier. Rafe doet het even voor met een andere kleur ballon. 🙂

Plak daarna strook na strook. Laat de stroken elkaar een beetje overlappen aan de zijkant. Smeer de ballon in met mod podge en smeer ook vooral lekker wat lijm over de stroken heen. Mod podge droogt transparant op, dus wees niet zuinig.

Zet te drogen. Met het tuutje ergens aan vastplakken kan, maar in een pot zetten lukt ook goed. Laat goed drogen. Dit duurt een paar uur. Plak daarna -of de volgende dag- nog een laag over de eerste laag.

Na laag 2 plak je de blaadjes en bloemen erop. Ze blijven misschien niet goed zitten, omdat de ballon rond loopt en de blaadjes als ze droog zijn, vrij recht. Maar je kunt ze goed fixeren door er een weer een laag bakpapier op te plakken.

Je hebt nu 3 lagen bakpapier geplakt. Doe als laatste de bovenrand weer en laat goed drogen. Knip het tuutje door van de ballon, zodat deze los komt van de lampion. Knip de bovenrand bij, prik er 2 gaatjes in en rijg er een touwtje door.

Mocht je Sint Maarten gaan vieren: heel veel plezier!

Fijne dag!

You Might Also Like

 • Ageeth Mooij 9 november 2019 at 10:52

  Prachtig mooi!

  • bijboefenmop 12 november 2019 at 07:54

   dank je wel! <3