DIY met/voor kids Kneed en Klieder

DIY Play-Doh prinses

11 april 2018

Terwijl ik nog gestaag mijn happy dance aan het doen ben (want een boek! Je weet toch, Kneed en Klieder!), dacht ik: laat ik eens even delen wat je nu zoal kunt met dat boek. Nou, een mooi voorbeeld is het maken van Play-Doh. Zelf maken is zo leuk om te doen. En zo makkelijk. Want je hebt waarschijnlijk al alle ingrediënten in je keukenkast liggen. En de klei blijft zeker wel een jaar goed en is zo smooth en fluffy en zacht en dik. Ik maak deze klei geregeld voor de jongens thuis, zie bijvoorbeeld de Paas Play-Doh. Maar deze keer maakte ik hem voor een lief, jarig meisje. Een prinses. Dus kocht ik een bewaardoos, wat glimmende glitterspullen en maakte 2 keer het recept. En zo maak je dus met een basisrecept hele mooie themacadeaus en dit soort mooie recepten staan dus in het boek. 

Je hebt nodig: 

  • 1 cup/ 130 gram patentbloem
  • 1 cup /240 ml water
  • 1/4 cup/ 75 gram zout
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 1 theelepel cream of tartar, ook wel bekend als wijnsteenpoeder en te koop via internet, bij een toko of een natuurwinkel. Het is een natuurlijk zuur en werkt als een conserveermiddel. Niet verwarren met wijnsteenbakpoeder! Heb je geen cream of tartar? Vervang het dan door 2 eetlepels keukenazijn. Maar let op! Met azijn blijft de klei veel minder lang goed, zo’n 2 weken
  • glitter
  • voedingskleurstof. Ik gebruik altijd gel van Wilton, je hebt daarvan maar 1 druppel per keer nodig. 
  • prinsessendecoratie. De lintjes en pailletten komen van de Action. Het kleine bewaardoosje kocht ik bij de Zeeman. Het kroontje had ik nog liggen, maar misschien vind je die ook wel bij deze winkels.  
  • pan
  • houten lepel

Doe alle ingrediënten in een pan en roer door elkaar. Zet op middelhoog vuur en roer continu. Na een paar minuten wordt het een klont, haal dan de pan van het vuur. Laat afkoelen en kneed daarna even door. Het voordeel van dit recept is dat het niet plakt, het laat geen laagje achter op je handen. En het is heel soepele klei. En het is supermakkelijk om te maken, binnen een paar minuten heb je klei. Bewaar de klei in een luchtdichte zak of doos. Het blijft met cream of tartar 1 jaar goed, met azijn 2 weken. 

Ik maakte een dubbele portie die ik verdeelde in 3 kommen. Daar voegde ik per kom een kleur aan toe met voedingskleurstof (gebruik plastic handschoentjes) en een scheut glitter. 

Mocht ik een keer een foto doorkrijgen van wat de prinses ervan gemaakt heeft, dan update ik dat natuurlijk. 

 

Fijne dag! 

You Might Also Like