DIY in de keuken DIY met/voor kids

DIY koekkruiden play doh (herfst)

18 oktober 2017

Met het wisselen van het seizoen pas ik ook onze play doh voorraad aan. De zand play doh met schelpen ging weg. En jongste mocht zeggen welke kleur en geur de klei moest worden. Dat is keispannend, bij zo’n vastberaden ding als hij. Je krijgt zaken met geen mogelijkheid omgedraaid bij hem. Maar gelukkig werd het ‘oranje’ en had hij honger, dus ‘naar koekjes’. Mazzelen was dat.

Ik gebruikte mijn lievelingsrecept voor play doh en voegde kleurstof en koekkruiden toe. Jonges, daardoor ruikt het lekker!

Je hebt nodig:

  • 1 cup/ 130 gram patentbloem
  • 1 cup /240 ml water
  • 1/4 cup/ 75 gram zout
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 1 eetlepel cream of tartar (dat is wijnsteenpoeder, maar géén wijnsteenbakpoeder of wijnsteenzuur!)
  • 1 theelepel koekkruiden (kan ook meer, geen probleem)
  • pan
  • houten lepel

Doe alle ingrediënten in een pan en roer door elkaar. Zet op middelhoog vuur en roer continu. Na een paar minuten wordt het een klont, haal dan de pan van het vuur. Laat afkoelen en kneed daarna even door. Het voordeel van dit recept is dat het niet plakt, het laat geen laagje achter op je handen. En het is heel soepele klei. En het is supermakkelijk om te maken, binnen een paar minuten heb je klei. Bewaar de klei in een luchtdichte zak of doos. Het blijft maanden goed.

Ik probeerde de oranje klei te maken met rode en gele kleurstof. De klei werd meer rood dan oranje, doordat ik nogal hard ging met de rode kleurstof. Maar jongste vond dat niet erg, de klei was goedgekeurd.

Fijne dag! 

You Might Also Like

  • mimaloki 18 oktober 2017 at 08:00

    Ik denk dat mijn kinderen het op deze manier helemaal niet uit hun mond gaan houden 😉
    Waar koop jij al die ingrediënten als wijnsteenpoeder? En patentbloem? Dat heb ik nog niet zien staan in de gewone supermarkt.

    • bijboefenmop 18 oktober 2017 at 11:46

      Hahha, er zit zoveel zout in, dat ze er even hun tong tegen leggen en zich dan al snel bedenken. 😉 . Wijnsteenpoeder koop ik via internet, met een potje kan je lang doen. Ik gebruik patentbloem, want dat is fijner van structuur dan tarwebloem. Je bakt er bijvoorbeeld cakes van en ander fijn gebak. Zou het iets typisch Nederlands zijn? Geen idee. Je kunt ook gerust klei maken met andere soorten bloem, hoor.
      Ben benieuwd wat je ervan vindt als je het gaat maken. Laat je het weten?