Ik wou dat ik ze nooit had ontmoet, die cinnamon sticky buns. Ze zijn te lekker. Het is brood, maar ook een beetje taart. Eigenlijk zijn deze buns Zeeuwse bolussen, kaneeldonuts en suikerbrood tegelijkertijd. En helemaal niet moeilijk om te maken. Ik heb ze nu 2 keer gemaakt en ga dat zeker vaker doen. Je hebt hier een heel fijn recept te pakken voor op een verjaardag of ander feestje. Of geef ze cadeau. Aan jezelf. Dan is wel het einde zoek, want je gaat alles opeten. #gewaarschuwd
Houd er rekening mee dat het deeg 2 keer moet rijzen. Eerst 40 minuten en daarna nog een keer 20 minuten. Afbakken duurt ongeveer 15 minuten, dus dat is de moeite niet. Je maakt deze met of zonder zoete, plakkerige roomcrème. Zonder zijn ze ook al heel erg lekker, maar met crème zijn ze hemels.
Je hebt nodig (18 broodjes):
voor het deeg:
- 300 ml volle melk (handwarm = ongeveer 37 graden = zo warm als
je douchewater zeg maar) - 25 g kristalsuiker
- 1 zakje gedroogde gist
- 500 gram patentbloem
- 1 tl zout
- 85 gram ongezouten roomboter, koud en in blokjes
voor de vulling:
- 30 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 80 gram donkere basterdsuiker
- 1.5 tl kaneel
- 1 ei, losgeklopt
voor de crème (optioneel):
- 25 gram ongezoute roomboter, op kamertemperatuur
- 100 gram poedersuiker
- 100 gram verse roomkaas (bijvoorbeeld Mon Chou of Philadelphia)
- ronde bakvorm van 26 cm doorsnee of andere vorm met ongeveer dezelfde inhoud
- bakpapier
Meng de melk, de suiker en de gist in een kom. Roer goed en zet het 20 minuten apart. De gist vormt een bubbelend laagje bovenop de melk.
Zeef de bloem en het zout in een grote kom. Voeg de boter toe en wrijf hem door de bloem, totdat het mengsel kruimelig is. Maak dan een kuiltje in het midden en giet het gistmengsel erin. Roer met een lepel tot een deeg. Zorg voor een schoon plekje op je aanrecht, bestuif het met wat bloem en kneed het deeg daar nog goed door. Ik kneed het meestal zo’n 5 minuten, 10 minuten is helemaal mooi. Maar in ieder geval totdat het deeg mooi glad en soepel is.
Maak een bal van je deeg en leg die in een met bloem bestoven kom. Dek af met huishoudfolie en laat 40 minuten rijzen op een warme plek. Tot het ongeveer verdubbeld is in volume.
Sla de lucht uit het deeg en kneed even kort door. Rol er daarna met een deegroller een rechthoek van, ongeveer 30 bij 40 cm groot. Het deeg is 1.5 – 2 cm dik. Smeer er voorzichtig de boter van de vulling op. Meng de basterdsuiker en kaneel in een kom en strooi dit over de rechthoek. Rol daarna de rechthoek op, aan de lange kant. Je krijgt dan een rol van 40 cm lang.
Mijn truuk om er 18 mooie plakjes van te snijden:
- Snij de rol doormidden.
- Snij de helften allebei door drieën.
- En verdeel die stukjes ook weer in 3 plakken.
Bekleed de bakvorm met bakpapier. Bakpapier blijft goed kleven wanneer je eerst je bakvorm invet. Leg de plakjes brood met de vlakke kant op de bodem, lekker tegen elkaar aan. Wikkel de bakvorm in huishoudfolie en laat nog 20 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Strijk het losgeklopte ei over de bovenkant van de broodjes en bak in ongeveer 15 minuten af. De bovenkant moet goudbruin zijn.
Mocht je er een heerlijke crème overheen willen: maak die dan nu.
Klop op lage snelheid de boter en een klein beetje poedersuiker in de keukenmachine. Voeg steeds een beetje poedersuiker toe. Voeg daarna een beetje roomkaas toe. Wanneer dat helemaal is opgenomen, voeg je de rest van de roomkaas toe. Klop totdat alles is gemengd en klop tot slot nog 2 minuten op een hoge stand.
Laat de broodjes even afkoelen en smeer daarna de crème over de broodjes. Als het goed is, gaat de crème mooi smelten.
Ik maakte de broodjes samen met de jongens. Het is een hele fijne bakactiviteit om samen te doen, het kneden deden we om de beurt. En het laten rijzen van het deeg is spannend. Alleen het snijden van de plakken moet je zelf doen met een groot, scherp mes.
Dan is het nu tijd voor een close up:
Fijne dag!