DIY in de keuken DIY met/voor kids

DIY squishy / stressbal met oobleck

12 september 2018

School is begonnen en oudste zit nu in groep 3. Hij geniet met diepe halen. Hij vindt het zo ontzettend leuk. Maar ik ken mijn pappenheimer, er komt binnenkort een gezellig periode aan waarin alle spanning eruit gegooid gaat worden. En dan komen stressballen of squishy’s goed van pas. Deze variant is helemáál leuk, want er zit oobleck in. (Reclame: in mijn boek Kneed en Klieder vind je meerdere recepten voor het spelen met oobleck). Who knew dat oobleck in een ballon kon? In oobleck kun je knijpen, maar wordt vloeibaar wanneer er geen druk op staat. DAT VOELT LEKKER. Daar gaan we.

Je hebt nodig:

  • ballonnen (beetje stevig, geen waterballonnen of van die dunne. Ik kocht deze bij de Hema. Prima kwaliteit. Disclaimer: ze kunnen kapot. Laat er mee spelen op een plek die goed schoon te maken is. Maïzena droogt snel op en is dan heel goed op te zuigen)
  • maïzena
  • snij het bovenste stuk van een plastic fles. Dit is je trechter.
  • water
  • update: na een week ging de stressbal stinken. Doe er daarom wat druppels tea tree olie bij. 

Blaas de ballon op en laat weer leeglopen. Dit maakt de ballon iets minder stug. Doe het tuutje van de ballon om de hals van het flesje en giet 2 eetlepels water in de trechter de ballon in. Nu ga je steeds een eetlepel maïzena toevoegen, de ballon kneden, eventueel water toevoegen en de ballon weer kneden. De vloeistof moet namelijk niet te vloeibaar worden. Want dan is het knijpen niet zo leuk. Je moet klonten voelen. Ik deed deze volgorde: 2 eetlepels water, 2 eetlepels maïzena, 1 eetlepel water, 2 eetlepels maïzena, piepklein beetje water. Je komt ongeveer uit op gelijke delen water en maïzena, hoewel de eetlepels maïzena een grote kop erop hebben.

Haal de ballon van de trechter, duw de vloeistof goed naar beneden door het tuutje en leg er een knoop in. En nu komt de truuk: hoe meer je kneedt, hoe fijner de stressbal wordt. Goed mengen dus.

Soms even aanstampen met de achterkant van je lepel. 

Je kunt de oobleck ook alvast mengen in een kommetje, in een leeg flesje gieten en dan op de onderstaande manier in de ballon doen. Ik vond het een kleine fail dat ik dan niks meer kon toevoegen. De vloeistof was vaak toch net iets te dun en op deze manier kan er geen extra maïzena bij. 

In dit vage en langzame filmpje zie je hoe raar zo’n bal doet:

Fijne dag! 

You Might Also Like