DIY met/voor kids

DIY knikkerbaan kinderfeestje

6 maart 2019

Oudste werd 7 jaar en wilde een knikkerfeestje. Het plan was om de hele boel uit te besteden, want we hadden al bij 5 jaar (thema dinosaurus) en 6 jaar (thema olifant) een spetterend feest verzonnen en nu mochten we rust. Maar toen man en ik bedachten dat er een knikkerbaan zou worden gebouwd, tja, toen werden we zo enthousiast. Tja. En eigenlijk was de voorbereiding niet veel werk en superleuk en het feest zelf was voorbij voordat we er erg in hadden. De uitgenodigde jongens en de meid gingen zo lekker aan de slag. Ideaal.

Bij deze diy was de voorbereiding bijna net zo leuk als het feestje zelf. We togen naar de bouwmarkt voor knikkerbaanmateriaal en ik had de jongens 1 instructie gegeven: zoek materiaal waar knikkers doorheen kunnen. Rennen en gillen (zachtjes, hoor, zachtjes) en zo blij door die bouwmarkt. Het was heerlijk.

In aanloop naar het kinderfeestje hebben we plaatmateriaal verzameld. Waar de takken op vastgeschroefd konden worden. Je kunt de knikkerbaan maken op tafel, zorg dan voor een plaat die op de tafel kan en maak de takken/balkjes niet te hoog. Ga je voor een knikkerbaan aan een hek, dan heb je geen plaat en takken nodig. In dat geval maken de kinderen het materiaal vast met tie wraps aan het hek.

Ik koos voor platen op de grond, omdat we in totaal 9 kinderen zouden gaan entertainen en de tafel in de ruimte niet groot genoeg was voor 9.

Je hebt nodig:

 • grondplaten waar de takken of balkjes of latjes op vastgemaakt kunnen worden
 • allerlei materiaal waar knikkers doorheen kunnen. Denk aan een afvoerslang van de wasmachine, foam buizen voor waterleidingen, hard kartonnen kokers waar posters in zaten, lege petflessen, regenpijp, dakgoot, enzovoorts.
 • bevestigingsmateriaal. Denk aan tie wraps, duct tape of montagetape. Van die laatste hebben ze enorm veel schrik gehad, het is mooi blauw en je kunt er gemakkelijker dingen mee vast plakken dan met duct tape, want het is smaller. Denk ook aan een schaar voor de tape.
 • takken, balkjes, latjes of bamboestokken. Wij kwamen onderweg een keer een stapel takken tegen van iemand die een boom had gesnoeid en dat op straat had gelegd. Daar namen we er een paar van mee. Je kunt ook van tevoren naar het bos gaan en dikke takken zoeken, dan heb je direct weer een leuke field trip.
 • 2 dozen of bakken waarover je het materiaal verdeelt, anders gaan de feestvierders samenklonteren boven 1 doos.

Vanaf de onderkant schroefden wij wat takken en balkjes op de onderplaten. Je wilt de kinderen uitdagen om van de ene tak of balk naar de andere te gaan bouwen, dus maak de afstand niet te groot. Laat de takken verspringen op de plaat, dan krijg je een minder statisch geheel.

Ik heb een hele korte instructie gegeven. We hebben het materiaal bekeken: wat zit er in de dozen en wat kan je ermee? Hoe gebruik je het bevestigingsmateriaal (hoe werkt een tie wrap en hoe werkt het tape?). Vervolgens maakten we 2-tallen, omdat de één dan een buis kan vasthouden, terwijl de ander hem vastmaakt.

De man stond nog klaar met een schroefmachine en zaag, maar dat was eigenlijk niet nodig. De foambuizen kun je knippen met een goede schaar en de hard plastic buizen koop je in verschillende maten, dus daar hoef je ook niks mee te doen.

Laat de knikkers in de tas zitten, totdat ze een volledige baan hebben gebouwd. Dus vanaf boven naar beneden, langs een paar takken. Alles goed vastzetten en een opvangbakje onderaan verzinnen (bijvoorbeeld een halve lege petfles of een stuk dakgoot). En dán pas de knikkers erbij. Geef je ze al eerder knikkers, dan gaan ze ermee spelen en rollen ze door de kamer over de vloer. Waar op dat moment net alle andere kinderen aan het heen en weer lopen zijn op zoek naar materiaal. Je snapt em.

En verder hebben we ze vooral los gelaten en hun ding laten doen. Het was een geweldig feestje. Ieder kon zijn eigen talenten kwijt (faciliteren, ruimtelijk inzicht, samenwerken, oplossingen verzinnen, enzovoorts) en we waren zó 1.5 uur verder. Boaz heeft genoten.

Na het feestje hebben we de knikkerbaan naar buiten getild en daar gingen ze gewoon driftig door met bouwen en knikkers rollen. Het was moeilijk om te stoppen.

Fijne dag!

You Might Also Like

 • Petra 6 maart 2019 at 12:48

  Lieve Babbe
  Geweldig is deze knikkerbaan
  Prachtige foto’s en een prima uitleg
  Ook was de knikkerbaan erg leuk voor de kinderen van de speeltuin, enthousiast gingen de kinderen er mee spelen
  Wat een geweldig partijtje voor Boaz en zijn vrienden
  Liefs je moeder

  • bijboefenmop 7 maart 2019 at 08:20

   Het was een hit, he? Het bleef magisch voor ze, ook na 2 uur bouwen, hahaha.

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl) 8 maart 2019 at 09:31

  Dit ziet er geweldig leuk uit. Ik kan me voorstellen dat de jarige en anderen genoten hebben.
  Hier thuis ook al vele feestjes op deze manier gevierd. Allemaal succesnummers.
  Misschien is een timmerfeestje een idee voor de volgende keer? (Foto’s vind je op mijn blog; oktober 2015)

  • bijboefenmop 8 maart 2019 at 11:41

   Ah leuk, een timmerfeestje! Ik ga eens kijken binnenkort!

 • Ageeth Mooij 8 maart 2019 at 19:29

  Fantastisch! Ik vind het alleen zo jammer dat je nog geen blog met deze spraakmakende diy’s had toen mijn zonen ‘klein’ waren!

  • bijboefenmop 11 maart 2019 at 09:12

   Wat ontzettend leuk om te horen! Word er helemaal blij van 🙂