Van open ended speelgoed word ik blij. Want spelen met open ended speelgoed geeft ruimte aan experimenteren en maken, ik ben er dol op. Een voorbeeld van open ended speelgoed is een geo board en zodoende dat ik die thuis wilde hebben. Maar wat in de fruitvlieg is een geo board? Nou, een geobord is een tool om meetkundige ontdekkingen mee te doen. Je kunt aan de spijkers elastiekjes spannen en zo figuren maken (driehoek, vierkant, iets dat kan vliegen, mandela, enz). Maar je kunt er ook doolhoven mee maken. Voor auto’s (dan heb je een grotere plank nodig) of voor knikkers (dan volstaat deze afmeting). En dat wilden wij op een zondag gaan doen.
Ik had nog hout over van een ander project (waarover over een tijdje meer) en ik vroeg aan Piet (die hier wel vaker een glansrol vervult) of hij de plaat in vierkanten wilde zagen. Je kunt dit ook vragen bij de bouwwinkel, daar zagen ze hem ook netjes voor je. Het bord heb ik 2 keer afgelakt met transparante meubellak, want ik kan ik niet, echt niet, niet tegen onbehandeld hout.
Je hebt nodig:
- hout. Mijn plank is 18 bij 18 cm en 1 cm dik. Het type hout is underlayment.
- spijkers. Ik gebruikte 2,5 cm lange spijkers. Belangrijk is dat ze goed vast komen te zitten (dus niet te korte gebruiken), maar niet dwars door je bord heen gaan (en dus niet te lang zijn).
- hamer
- elastiekjes. Ik kocht een doosje gekleurde elastiekjes bij de Action.
- ruitjespapier
- prikpen of priem
- washitape of schilderstape
Knip je ruitjespapier op maat, zodat het op het plankje past en zet vast met wat tape. Prik nu met een prikpen of priem gaatjes. Bij dit bord hield ik een afstand van 2 cm aan, maar kleiner kan ook. Bedenk wel dat de spijkers dan kleiner moeten zijn en je hebt er véél meer van nodig. Als je 2 cm aanhoudt op een bord van 18 cm breed en lang, dan kom je uit op 64 spijkers. Ga je bijvoorbeeld voor een afstand van 1 cm, dan zit je al op 289 spijkers.
Haal het ruitjespapier weg en timmer de spijkers in de gaatjes. Bij het timmeren moet je erop letten dat je ze niet te diep erin slaat, anders komen ze er aan de andere kant weer uit. Tegelijkertijd moeten ze stevig vast komen te zitten, voel even of je ze eruit kunt trekken.
Bij het aanbieden van dit bord kun je eerst even kijken wat er gebeurt. Bij open ended speelgoed heb je geen vaststaand eindproduct, het gaat om het proberen en uitvogelen en doen. Wil liever iets extra’s erbij geven? Google eens op geo board printables en je vindt een hele hoop voorbeeldkaartjes die nagemaakt kunnen worden. Print ze uit, doe ze in een zakje en neem samen met het geo bord mee. Een sanity saver voor onderweg, op reis of in het restaurant.
Toen ik dit blog begon, heette dit blog nog anders: Babbe Bora. Want zo heet ik en ik wist even niet zo goed welke naam ik aan mijn blog moest geven. Ik vind mijn eigen naam leuk, maar niet persé geschikt als blognaam (hoe zeg je dat je blog heet? Hoe?). Thuis noemde ik mijn oudste altijd ‘mop’ en jongste ‘boef’, om logische redenen. En het grappige is dat het ook bij dit geo board weer lekker naar voren springt. Oudste ging namelijk uiterst geconcentreerd aan de slag om een mooi doolhof voor zijn knikkers te maken, het moppie.
En boef? Die maakte een gevangenis voor zijn knikkers. Love them.
Fijne dag!
hoi Babbe
wat een uitvinding daar kunnen de kids langs mee spelen
prima uitleg knap gedaan
Liefs je moeder
Dank je wel, mam. Jij was er lekker vroeg bij 😉