DIY met/voor kids

DIY pompoen slijm

3 oktober 2018

Mensen, dit is een supersimpel, heerlijk geurend slijmrecept. Ik ben fan. Dit recept staat niet in mijn boek Kneed en Klieder, want aan doorzichtige lijm durfde ik me niet te wagen toen ik het boek schreef.  Zo op het web lees ik namelijk vaak dat slijm maken met doorzichtige lijm van een andere slijmorde is dan met gewone kinderlijm. Mocht je denken: die slijm met witte lijm mislukt vaak. Nou, dan topt doorzichtige lijm dat makkelijk af. Maar! Ik heb een recept voor je met doorzichtige lijm en die lukt direct. En doorzichtige slijm is superleuk, want je ziet de dingen die je erin stopt zo gemakkelijk. Lijkt een open deur, maar het is echt een heel geinig voordeel (denk aan plastic oogjes, glitter, strijkkralen enz.).

Met dit recept geef je de slijm een oranje, bruinig gloedje door de kruiden die je er doorheen mengt. Staat herfstig en het ruikt ontzettend lekker.

Ik gebruik bij de theelepels en eetlepels altijd van die Amerikaanse maatlepels, maar je kunt ook uitgaan van een grote theelepel of eetlepel uit je keukenla. Niet zo’n antiek theelepeltje van oma gebruiken, die zijn te klein.

Je hebt nodig:

 • 1 flesje van 100 ml doorzichtige lijm (ik kocht de mijne bij de Zeeman)
 • 1/4 cup water
 • 1/4 theelepel baking soda
 • handje pompoenpitten (je kunt gebrande pitten in de supermarkt kopen. Deze zijn donkerder van kleur dan de pitten die je misschien wel een keer overhoudt van een pompoengerecht. Maak die pitten goed schoon en droog voordat je ze aan de slijm toevoegt. De gebrande pitten kun je er gewoon zo doorheen doen).
 • 1/4 theelepel speculaas- en koekkruiden. Heb je die niet, meng dan een snuf kaneel met gemberpoeder en kruidnagelpoeder.
 • 1 eetlepel lenzenvloeistof (waar borax in zit = natriumtetraboraat).

Meng het water en de baking soda, roer goed. Giet het flesje lijm erbij. Doe er de kruiden bij en roer weer goed. Voeg de lenzenvloeistof toe. De slijm lijkt nu heel plakkerig, maar blijf gewoon goed roeren. Na een tijdje laat de lijm van de randen van je kom los en is het tijd om met je handen de slijm goed door te kneden. Dat plakt eerst nog aan je handen, maar wordt na een tijdje minder plakkerig. Tot slot voeg je de pompoenpitten toe.

Een paar weken houdbaar, in een afgesloten bakje.

Nadat Boaz en Rafe bezig waren geweest met de slijm, ging ik nog even een stylische foto maken van de slijm op de pompoen. Hhahahahaha, jongens, dat ziet er toch niet uit?

Fijne dag!

You Might Also Like

 • petra van der steen 3 oktober 2018 at 14:19

  lieve Babbe
  Wat hebben jullie kinderen een geluk
  Zoveel leuke dingen en prachtige foto,s
  Prima uitleg
  Je moeder

  • bijboefenmop 4 oktober 2018 at 06:01

   <3