DIY met/voor kids

DIY routekaart voor kinderen voor onderweg

3 juli 2019

Dit is een mooi voorbeeld van het motto van mijn blog: met een goed stappenplan kan je alles. Ik vond het ontzettend leuk om te maken en dit meenemen tijdens de lange autoreis bleek een onwijs goed plan te zijn geweest. Vorig jaar gingen we op vakantie naar Frankrijk en ik had op een seniorenwebsite (waarom zat ik daar???? Geen idee gewoon) een blog gezien over het zelf maken van een routekaart. Het grote voordeel van zelf maken is dat je er dingen bij kunt zetten (bijvoorbeeld een tussenstop, een bezienswaardigheid of je markeert een snoepmoment), maar het allerleukste aan het zelf maken van deze routekaart is dat de kaart afdrukkwaliteit is. En dat heb je niet met een printscreen van googlemaps. Ideaal dus voor een afstreeproutekaart voor onderweg! De jongens vonden het GEWELDIG LEUK. En dat is nog een understatement.

Je hebt nodig:

  • papier
  • lamineerapparaat of een dik plastic mapje
  • stickers

Ga naar my maps. En log in om een nieuwe kaart te maken. Er opent een nieuwe kaart en die geef je een nieuwe naam. Klik op ‘naamloze kaart’ en geef het een passende naam.

Voeg het startpunt toe, in mijn geval is dat Utrecht. Je zoekt het op boven in de balk en drukt daarna op het markeericoontje om de plek te selecteren.

Klik daarna op het icoontje ‘route toevoegen’. Er verschijnt links een invulveld en daar vul je je volgende bestemming in. Het programma trekt nu automatisch een lijn.

Voeg steeds nieuwe plaatsen toe, zodat er een echte routekaart ontstaat.

In principe heb je nu dus al je eigen gemaakte routekaart te pakken. Maar ik heb hem nog iets opgeleukt door er plaatsnamen bij te schrijven, zodat de route voor mijzelf wat duidelijker werd. Ook voor de jongens, maar vooral voor mezelf, want ik ben slecht in kaarten heheheh. En ik heb er icoontjes bijgevoegd, zodat de jongens een precieze plek zouden hebben waar hun sticker geplakt kon worden.

Je maakt daarvoor een nieuwe laag aan. Selecteert het markeericoontje en kies een plek uit langs de routelijn. Geef die plek een juiste naam en klik daarna op het icoontje met het vulemmertje. Je kunt nu kiezen uit verschillende pictogrammen. Ik koos voor de auto.

De plaatsnamen heb ik er in Photoshop groot bij gezet, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt het ook zo laten, maar ja, zoals ik al zei: ik ben slecht in kaarten.

Dan nu het opslaan. Ga naar de 3 puntjes linksbovenin het scherm en kies voor ‘kaart afdrukken’. Kies het formaat A4 en klik op ok. Je krijgt dan dit te zien. Klik met je rechtermuisknop op de afbeelding en kies ‘opslaan als’. Je kunt de kaart nu in een hoge resolutie opslaan.

Zoals je ziet past niet de route niet helemaal op 1 A4, dus ik heb eerst de 1e helft van de reis op mijn scherm laten staan (via inzoomen en schuiven) en toen op ‘afdrukken’ geklikt + opgeslagen. En daarna de 2e helft van de reis op deze manier gedaan. Je krijgt dan de route op 2 A4 tjes, in een mapje of met een lamineerapparaat wordt dit dan een voorkant en een achterkant. Stickers erbij en off you go!

Voor de terugweg haal je de stickers eraf en beginnen ze linksonderaan met plakken.

Fijne dag! En een hele fijne vakantie!

You Might Also Like