Boaz en ik vieren ieder jaar -in goed overleg, hij vindt het gezellig en keurt het goed- onze verjaardagen samen. We schelen 2 weken qua datum, dus dat is voor familie ed. wel fijn om ons dan tegelijkertijd mee te pakken. Ieder jaar maken we een uitnodiging. Het lag de afgelopen jaren uiteraard stil, maar dit jaar konden we weer gaan. We kozen voor een stop motion filmpje en in deze tutorial laat ik zien hoe makkelijk dat is. Maar het is vooral heel leuk om dat samen met je kind te doen: het bedenken, plannen, maken en trots zijn op het resultaat is zo vreselijk gezellig.
Dit is em:
We hebben weleens eerder een uitnodiging gemaakt met de stop motion app. Kijk hier maar eens. We gebruikten toen speelgoeddieren die een taart gingen maken.
Voor het maken van deze filmpjes hebben we de gratis app stop motion studio gekozen.
We hebben we eerst samen een klein verhaal verzonnen: met z’n tweeën is een feestje saai, maar met veel mensen erbij is het supergezellig. Toen is Boaz gaan tekenen en hebben we het verhaal droog geoefend. Daarna hebben we de foto’s gemaakt.
Bij het maken van dit soort filmpjes denk je snel dat je teveel foto’s hebt gemaakt, maar dat is meestal juist helemaal niet zo. Ook bij deze kun je dat goed zien, er hadden veel meer foto’s bij gemoeten voor een soepel verloop. Mag de pret niet drukken natuurlijk. Maar als ik je een tip kan geven, dan is het: maak heel veel foto’s. Weggooien kan altijd nog. Ik heb zo’n 80 foto’s gemaakt, maar dat hadden er liever over de 100 kunnen zijn.
Bij het olifantenfilmpje hebben we een kleine driepoot tegen de telefoon aangezet. Maar voor deze versie met papier wilden we van bovenaf filmen. Dat gaat het beste met een statief, die we niet hadden. Dus pakten we er de ballenfabriek van Knex bij die ze net in elkaar hadden gezet. Voldeed prima.
Boaz zet hier de telefoon verticaal neer, maar later hebben we hem horizontaal (landscape) neergezet, want de app werkt met landscape.
Zorg voor voldoende, constant licht. Het liefst van boven. In ieder geval niet van achter de telefoon of tablet vandaan, want dan krijg je rare schaduwen van jezelf op de foto’s.
Na het maken van alle foto’s kun je in de app nog extra foto’s toevoegen (dat is alleen wel lastig, want de dingen staan niet meer precies op hun plek natuurlijk) en foto’s verwijderen. Ook kun je de snelheid van het filmpje aanpassen. Dat heb ik in dit geval ook gedaan, hij is op langzamer gezet. Dat komt omdat ik weinig foto’s had gemaakt en daardoor kwam het ‘verhaal’ minder tot zijn recht.
Het feest is inmiddels geweest en het was geweldig, met vuur en met marshmallows. Blijer kan niet.
Fijne dag!