DIY in de keuken DIY met/voor kids

sneeuw play doh (van maizena)

18 januari 2017

Het is koud buiten. De jongens en ik onderhandelen stevig bij iedere tocht naar buiten over een sjaal, een muts en handschoenen. Ze willen niet. Meestal lukt het na lang soebatten om een sjaal om te krijgen en dan zeg ik nog even voor de vorm: ‘als je geen muts/handschoenen aan doet, dan krijg je het koud.’  En dan gaan we. Want tja, pick your battles.

Toen er een halve dag sneeuw lag, zaten ze samen op een slee. En snikken dat ze deden. Want het was zo koud. Als veilig alternatief hebben we hier nu sneeuw play doh. Dat is ook heel erg koud (ik stop het in de koelkast voor het dramatische effect), maar ze vinden het helemaal het einde. Ze hoeven er geen sjaal bij om, geen muts op en geen handschoenen aan. En Rafe roept niet continu tijdens het kouhuilen: ‘eigen schuld dikke kult, he, mama?’ Wel zo relaxed die klei.

Het recept:

 • 2 cups maizena
 • 1/2 cup zout
 • 1 1/2 cup water
 • 2 eetlepels cream of tartar (wijnsteenpoeder)
 • 2 eetlepels olie (zonnebloem of olijf)
 • glitter

Meng alle ingrediënten (behalve de glitter) in een pannetje en zet het op middelhoog vuur. Roer continu met een houten lepel, totdat het een bal is geworden. Neem dan de pan van het vuur, laat afkoelen en kneed daarna door. Kneed er als laatste de glitter doorheen. 

Bewaar in een luchtdichte trommel of zakje. Dat kan buiten de koelkast. Bewaren in de koelkast is leuk, omdat de klei dan lekker koud is. Ik weet niet hoe lang het goed blijft, dat ga ik t.z.t. updaten hier. (UPDATE: Ze hebben er 2 maanden intensief mee gespeeld. Toen waren we onderweg zoveel klei kwijtgeraakt (hoe? hoedan?), dat ik het restje ook heb weggegooid)

Dit was de eerste keer dat ik play doh maakte met maizena. Ik maak vaak play doh met bloem en die wordt wit, maar niet superwit.  Met maizena wordt de klei wat witter. Zie hieronder: de linker is met maizena, de rechter met bloem. 

 

De textuur is ook heel verschillend. Ik heb zelf een voorkeur voor de play doh van bloem. Die is soepeler, zachter en valt niet uit elkaar. De maizena play doh voelt koeler, is stugger en valt sneller in brokjes uit elkaar. Zie hieronder: 

Maar de jongens hadden er geen last van. Ze vinden het heerlijk spul. 

You Might Also Like

 • Marijke 20 januari 2017 at 10:04

  Wat een super goed idee!
  Hier zijn ze ook niet altijd in voor een sjaal en muts: maar eenmaal buiten denken ze daar anders over haha

  Groetjes Marijke
  zusjeknus.blogspot.com

  • bijboefenmop1 20 januari 2017 at 11:24

   Hahhaha, ja, nog even en het is weer lente 😉