DIY met/voor kids

DIY waterbeads sorteerstation

27 maart 2019

Waterbeads, ook wel gelparels of waterballetjes genoemd, zijn van oorsprong decoratieballetjes voor in bloemvazen. Ze nemen heel veel vocht op en zijn biologisch afbreekbaar, wat ze heel geschikt maakt voor bloemen. Maar ook en vooral (hoezee) voor mensen. Je kunt deze gelparels namelijk heel mooi gebruiken om mee te spelen.

Je hebt nodig:

  • water beads. Als je zoekt op gelparels, dan vind je webshops die ze in Nederland verkopen. Je moet op zoek naar balletjes die niet aan elkaar plakken. Dus bijvoorbeeld niet die van de Hema kopen, want die plakken aan elkaar en dat zijn niet dezelfde als de echte waterbeads. Ik koop ze via Aliexpress, het scheelt flink in de kosten. Je moet er dan alleen wel wat langer op wachten. Ze worden ook wel orbeez genoemd. En zijn gemaakt van hydro polymeer, een gelachtige substantie die je ook wel in luiers terugvindt als absorberende laag.
  • water
  • grote emmer of kom
  • dingen om mee te sorteren. Denk aan lege bakjes, schaaltjes, schepjes, trechter, slangen, lege drinkflesjes, keukengerei, enzovoorts.
  • bak. Deze is van de Ikea en heeft een perfect formaat voor op een eettafel. Het is de Trofast.
  • wasbaar douchegordijn, ook van de Ikea. Ik weet niet meer welke dit is, maar ze hebben er meerdere. De balletjes kunnen kapot en dan krijg je een soort gelachtige substantie. Dat geeft niet heel erg veel troep, maar voor de zekerheid leg ik er een douchegordijn onder. Inmiddels weten mijn jongens ook dat zo’n gordijn betekent: alles binnen dit kader houden. En dat scheelt alweer, want de balletjes kunnen stuiteren. 😉

Doe 1 eetlepel droge balletjes in een grote kom. Giet er 1 liter water bij. En laat minimaal 8 uur staan. Het is leuk om samen te kijken hoe de balletjes steeds groter worden gedurende de dag. Ik maak ze ook weleens zelf, ’s avonds en dan zijn ze in de ochtend ready to go.

Om het sorteerstation te maken heb ik wat plastic bakjes en schepjes neergelegd. Mijn oudste sorteerde op kleur, jongste vond het overgieten van het ene bakje naar de andere het leukst. Je hoeft niet heel ingewikkeld te doen met de props, de balletjes zijn van zichzelf al heel leuk. Ze zijn glad, zacht en stuiteren een beetje. Vandaar dat ik ze in een bak stop en er een douchegordijn onder leg.

Bewaren:

Optie 1: uitdrogen. Leg ze plat op bakpapier en laat ze helemaal drogen. Ze gaan krimpen, maar wanneer je weer water toevoegt, nemen ze dit gewoon weer op. Het kan wel 4 tot 5 dagen duren voordat ze helemaal droog zijn. Ga je voor deze optie, dan wordt de levensduur korter en breken de parels sneller.

Optie 2: in de koelkast. Een andere manier is om de water beads luchtdicht te bewaren in een afgesloten bak in de koelkast. Na het gebruik doe je ze met lauwwarm water en wat antibacteriële (hand)zeep in een grote kom. Meng de parels een paar minuten met je handen door dit sopje. Hierdoor voorkom je dat de water beads gaan schimmelen. Spoel ze daarna in een vergiet schoon en bewaar in een bak met een laagje water. Je kunt in plaats van zeep ook 2 eetlepels azijn in 1 liter water mengen en de balletjes daar mee spoelen.

Afhankelijk van de samenstelling van je water en de handen van je kinderen (je weet toch, lekker vies) kan het tóch gebeuren dat de balletjes gaan schimmelen. Gooi ze dan direct weg.

Waterparels zijn biologisch afbreekbaar, niet-giftig en milieuvriendelijk, maar ze zijn absoluut niet eetbaar. Je weet zelf het beste of je kindje al toe is aan zulk materiaal. Stoppen ze het in hun mond? Wacht dan nog een paar weken/maanden en probeer het samen opnieuw. Sowieso moet je met sensopatisch spel altijd bij je kinderen in de buurt blijven.

Ben je klaar met de beads? Spoel ze niet door de wc of je afvoer. Maar verkruimel ze en leg ze in de tuin bij je planten.

Fijne dag!

You Might Also Like