DIY met/voor kids

DIY zeepje met een dinosaurus

8 maart 2017

 

Ik had wat zitten zoeken op het net voor kinderfeestjestips. Een tip was: hoeveel jaar je wordt = hoeveelheid gasten. Boaz werd 5 jaar, dus er mochten 5 uitnodigingen verdeeld worden.  Hier vind je tips voor activiteiten voor een feestje met 5-jarigen. En hier vind je ervaringsdeskundigen die beschrijven hoe een geslaagd kinderfeestje eruit ziet.  Een tip die ik zelf bedacht (jaja): houd het simpel op zo’n eerste feestje. Dus gingen we geen groot themafeest vieren, maar een klein speelfeestje. De kinderen vinden het speelgoed dat hier is heel interessant, want het is anders/niet thuis. Dus pakten we cadeautjes uit, versierden een taartje, maakten een dinozeepje en verder liet ik ze rondstruinen. Het werkte als een dolle, het was een heel relaxed feestje, voor alle aanwezigen, dat scheelt alweer. 

Ter voorbereiding op zijn verjaardag en het feestje had ik veel aan de vlogs van Kind & Gedrag. Sowieso smul ik van die vlogs, maar hier vind je er eentje over het voorbereiden op spannende situaties, zoals een verjaardag of feestje. Het zorgde ervoor dat Baoz overzag wat er allemaal ging gebeuren en daardoor heel chill aan de feesten begon. Hij heeft zo ontzettend genoten van het jarig zijn en daardoor hadden wij het ook zo naar ons zin. 

Dan nu over het maken van zeepjes. Het is niet moeilijk en bleek een enorme hit. Handen wassen werd een favo activiteit. Ook wel fijn, toch? 

Je hebt nodig:

 • Smeltzeep (glycerine zeep). Dit kun je op het internet vinden. Kies zeep die niet zweet en geen rare stoffen bevat. Dit staat er vaak bij: bijvoorbeeld ‘zonder parabenen’.
 • Een vorm om de zeep in te gieten. Wij aten kleine toetjes en bewaarden de bakjes.
 • Plastic dieren. Het was een dinofeestje, dus werden het dino’s. Maar alles van plastic kan, zolang het maar in het vormpje past. Ik kocht de dino’s op een rommelmarkt en via internet (zoek op uitdeeldino’s).
 • Een kan waarin je de zeep kunt smelten, met een giettuitje. Dan gaat het gieten makkelijker.
 • Een verstuiver met 70% alcohol. Bij de drogisterij te koop. Ik gebruikte een lege neusspray, waarin ik wat alcohol goot dat over was van de kraamtijd. Je hebt de alcohol nodig om belletjes mee weg te sprayen.
 • Essentiële olie/etherische olie. De smeltzeep heeft niet een hele lekkere geur, dus een lekker luchtje kan geen kwaad. Ik gebruikte tea tree olie. Giet er flink wat druppels bij. Let op dat het geen gewone geurolieuit een brandertje is, want die doet het niet zo goed op de huid. Citroenachtige olie kan het plastic diertje aantasten, dus vermijd die. 
 • Eventueel voedingskleurstof. Roer deze erdoorheen nadat je de zeep hebt gesmolten en de olie erbij hebt gedaan. 


Smelt de zeep. Op de verpakking staat hoe je dit moet doen. Het makkelijkst is om de zeep in kleine stukjes te snijden.


Ik heb de zeep gesmolten in de magnetron (eerst 40 sec, daarna steeds 20 sec). Let er wel op dat de zeep in vloeibare vorm heet kan zijn, dus gieten doe je zelf of samen. Houd het in ieder geval goed in de smiezen. Roer de geurolie erdoor. De zeep kan door de toevoeging snel gaan stollen, dus nu is het gieten geblazen. 

Zet de dino in het bakje en giet de zeep erop. Spray een paar keer op het oppervlak met de alcohol, zodat de luchtbelletjes verdwijnen. Zet het bakje in de koelkast. De zeep is binnen een half uur gestold. Na een uur is hij goed hard.

Glycerinezeep kan gaan zweten wanneer het eenmaal is gestold. Er komt dan een laagje op de zeep, dit kan geen kwaad. Maar wil je dit voorkomen, pak de gestolde zeep dan tot gebruik goed in in huishoudfolie. 

 

You Might Also Like

 • mimaloki 8 maart 2017 at 12:14

  Geweldig!! Supercreatief. Dit moet ik in de toekomst zeker doen!

  • bijboefenmop1 8 maart 2017 at 15:42

   Het is zo leuk om te doen! Veel plezier alvast! 🙂

 • Saskia 8 maart 2017 at 16:08

  O wat vind ik het jammer dat ik niet uitgenodigd was voor dit feestje! 😉 Eerst al de uitnodiging, toen de traktatie en nu deze dino-zeep! Echt weer heel erg leuk. En ik ga de tips voor kinderfeestjes zeker lezen… ik heb nog nachtmerries van het feestje van mijn zoon! Veel dank!

  • bijboefenmop 8 maart 2017 at 18:04

   Oh! Ik hoor het vaker, over rampfeestjes….. ;).
   Hoop dat je iets hebt aan de tips, vooral de vlogs helpen mij. 🙂
   En thanks voor de complimenten!