DIY met/voor kids

een peuter, een eigen digitale camera en een fotoboek

8 juni 2016

Owww, de zomervakantie komt al dichterbij!  Weet jij al wat je gaat doen? 

Wij gaan op een boerderij kamperen en we hebben er vetveel zin in! De voorpret is hier hard van start. En dat doet me denken aan vorig jaar, rond deze tijd: Zou het niet leuk zijn als zoon een eigen fotocamera heeft, vroeg ik aan lief. Heel leuk, zei lief. En dat ie dan een eigen vakantiefotoboek heeft?, vroeg ik. Superleuk, zei lief.  Zoon Boaz was toen 3.5 jaar.

Ik ging aan het onderzoeken: ik koos voor een familiefotocamera (kan tegen stoten en vallen, mag onder water en is makkelijk, grote knoppen enzo). Er hoeven geen spelletjes op gedaan te worden, ik vond het belangrijker dat Boaz leert wat fotograferen is en hoe je omgaat met een fototoestel. Boaz was blij! Maar dan echt keiblij!
 

Ik maakte een tasje voor erom.

 

En Boaz kreeg duidelijke instructies: altijd het koordje om je pols en netjes hoog wegleggen als je hem niet meer gebruikt. Gaat de camera de kast in? We oefenden samen om de camera in het tasje te krijgen. Boaz begon thuis eerst met voorzichtig de eigen omgeving te fotograferen, dus zijn trein, kleurpotloden en vooral vaak de televisie (aan, maar grappig genoeg ook uit). Maar op vakantie merkten we dat hij op zoek ging. Hij zocht naar dingen die hij mooi vond. Hij heeft bijvoorbeeld een grote collectie ‘schaduwen’, bomen, mensen en auto’s. En natuurlijk altijd vanuit zijn eigen perspectief. Dat maakt zijn fotocollectie tot een ware kunstschat.
Hij kreeg niet alleen oog voor de omgeving, hij kreeg ook door welke situaties leuk zijn om te fotograferen. Bijvoorbeeld wanneer je iets bijzonders gaat doen, in zijn geval: op een bootje varen en zwemmen in het diepe. Dan zei hij: wacht, ik pak even mijn fototoestel erbij. Ik smolt IEDERE keer weer.
 
En je kon me helemaal opvegen toen hij ontdekte dat hij een selfie kon maken. Hij was wat aan het rommelen en ineens zei hij:  huh, kijk nou! Die foto kwam voorop op het vakantieboek natuurlijk.
 
Een eigen camera biedt heel wat kansen om creatief aan de slag te gaan. Bij het nemen van de foto’s kunnen kinderen zich verkleden, een rollenspel doen of op zoek naar details. Je kunt ook samen leuk aan de slag met het eindresultaat:  de foto’s inkleuren (in zwart-wit afdrukken), collages maken (en die afdrukken) of er een puzzel van maken (foto zelf knippen of een fotopuzzel laten maken bij een fotoshop). 
 
ps. 1 nadeel: de camera kan ook filmen. Ik ontdekte Genante Filmpjes van mezelf.
🙂
 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

  • Akkelien Smink 8 juni 2016 at 13:47

    Ha, wat ontzettend leuk!
    Groetjes,
    Akkelien

  • Ageeth Mooij 8 juni 2016 at 18:26

    Geweldig! Dat koppie erbij <3