DIY met papier DIY voor je huis

DIY lampje van een wegenkaart

23 januari 2019

Het begon allemaal met dit, hieronder. En ik doe dat zelf, dat ontken ik niet, maar ik word er zo boos op de kast van.

Er liggen vooral half afgemaakte projecten en materialen voor ooit. Op de foto zie je de helft van wat er normaal in ligt, want ik heb al opgeruimd. Maar nog niet genoeg, want iedere keer als ik het rolluik openschuif, komt er zoveel uit vallen. Ik heb er daarom maar een materiaalitem uitgepakt en daar dit lampje mee verzonnen. Het nadeel is dat de zooi nu verplaatst is van IN de kast naar OP de kast. Maar de zooi is nu mooie zooi.

Ik wilde in huis meer lichtpunten, het is soms wat donker in de huiskamer. Je kunt in deze zakjes van die ledwaxinekaarsjes stoppen. Je hebt zelfs een set waar een afstandsbediening bij zit, dan hoef je niet steeds het zakje open te doen om de lampjes uit of aan te zetten. Of maak een gaatje in de onderkant van het zakje en steek daar de lampjes van zo’n mini ledsnoertjeslinger door. Je weet wel, zo’n lampjessnoer van de Kerst. Daar kunnen oplaadbare batterijen in, wel zo fijn.

Je hebt nodig:

 • ledwaxinelampjes of een klein lichtsnoertje op batterijen.
 • wegenkaart. Het leukst is het als er steden en snelwegen op staan. Maar een stratenkaart kan ook, dan moet je even zoeken naar een groot gebouw waar veel licht vanaf zou komen. Je hebt in ieder geval een A4 formaat kaart nodig. Ik knipte vellen van 21 bij 30 cm.
 • eventueel een wit A4tje papier of karton om te verstevigen.
 • prikpen
 • lijm
 • onderstaande uitleg of een youtube filmpje. Er staan er een heleboel op het internet, mocht je dat makkelijker vinden dan aan de hand van foto’s.

Plak eventueel eerst een wit A4tje achter de wegenkaart, zodat het zakje straks wat steviger is. Leg je A4 op een prikmatje en prik met een prikpen gaatjes bij de steden en de wegen die daarnaartoe leiden.

Heb je een stratenkaart? Kijk dan of er een park of groter gebouw opstaat, dan prik je daar de gaatjes. Om de boel te verduidelijken heb ik een geel vel karton achter de kaart geplakt, dan zie je beter welke stappen je moet volgen.

Vouw aan de kortste zijde een rand om van 1 cm en plak de andere kortste zijde daarop vast. Je hebt nu een koker van 30 cm hoog.

Vouw de onderkant 5 cm om.

Vouw nu beide zijdes naar binnen.

Lijm het onderste deel vast. Daar waar de mooie paarse stippellijnen staan, komt de lijm.

Lijm het bovenste deel ook vast.

Vouw de zijkanten van het zakje op 2 cm vanaf de rand om.

En dan nu friemelen. Vouw het zakje open en daarna de zijkanten naar binnen. Het zou er nu zo uit moeten zien.

Mijn prikpenskills:

Ik ben blij. Het is niet een hele grote lichtbron, maar misschien moeten ze dan met velen zijn. Ik heb weer wat te doen.

Fijne dag!

You Might Also Like

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl) 25 januari 2019 at 10:01

  Wat een leuke lichtbron!
  Met landkaarten kun je zulke mooie dingen maken. Ik maakte er een poosje terug cadeau-enveloppen van. Geeft ook zo’n mooi effect.
  Veel knutselplezier verder!

  • bijboefenmop 26 januari 2019 at 20:55

   Leuk van die enveloppen! Die kaarten blijven gewoon zulk fijn maakmateriaal 🙂

 • petra 26 januari 2019 at 15:03

  hoi Babbe
  Wat een goed idee
  ziet er leuk uit met al die lichtjes
  prima uitleg,maar daar sta je om bekent
  Lieve groet je moeder

  • bijboefenmop 26 januari 2019 at 20:54

   Dank je wel, mam! X