DIY met stof DIY met/voor kids

op reis: auto opbergzak

29 juli 2015
Lief gaat al een beetje zenuwachtig worden. Want wat ben je allemaal aan het verzamelen voor de kinderen, vroeg hij. En hoe gaat dat dan passen in de auto? Ah, daar begon direct een nieuw leuk project: iets om op te bergen, iets voor op reis, iets voor in de auto. Ik verzon het niet zelf, ik zag ‘em bij Sew4Home. En ik zag een leuke versie met knopen bij A Jennuine Life. Ik wilde een combi van deze twee. Dus met een beetje aanpassen, was daar de opbergzak voor in de auto. 
Je kunt natuurlijk de maten van de opbergzak en de zakjes zelf aanpassen aan jouw eigen wensen. Ik wilde er graag een gedeelte op met knopen, zodat Boaz zelf kan rommelen en prutsen. En in de onderste zak moest een A5-multomapje passen. Dat met dat multomapje, dat is een volgend project waar ik heel blij van werd (teaser).
Je hebt nodig:
 • 2 keer een stuk stof van 35 bij 55 cm (voor- en achterkant van de opbergzak)
 • 1 keer een stuk vlieseline van 35 bij 55 cm
 • 1 keer een stuk stof van 18 bij 43,5 cm (bovenste zak)
 • 1 keer een stuk vlieseline van 9 bij 43,5 (voor bovenste zak)
 • 1 keer een stuk stof van 28 bij 35 cm (onderste zak)
 • 1 keer een stuk vlieseline van 14 bij 35 cm (voor onderste zak)
 • 260 cm biaisband
 • 1 meter tassenband in 2 stukken: eentje van 20 cm en eentje van 80 cm.
 • rugzaksluiting
 • 1.5 á 2 meter koord
 • 2 nestelringen (eventueel)
 • naaimachien
 • knopen
 • garen
 • schaar
Strijk je stof en strijk je vlieseline op de stoffen. 1 Keer op de voorkant van de opbergzak. En op de helften van de zakjes. Let op het patroon van je stof. De vlieseline moet uiteindelijk aan de voorkant van de zakjes komen. Vouw de stof dubbel, de open kant is de bovenkant van de zakjes.
Stik biaisband aan de bovenkant van de zakjes.
Pak het zakje van 9 bij 43,5 cm erbij. Je gaat nu de plooien maken. Zet spelden op 11 cm van beide zijkanten van dit zakje (zwarte speld op de foto). Zet nu spelden op 2 cm links van de 1e speld en 2 cm rechts van die 1e speld (gele spelden op de foto).
Vouw de buitenste spelden naar de binnenste speld toe en zet vast met spelden. Een plooi! 
Stik de plooi dicht, door op 0,5 cm vanaf de onderkant door alle lagen heen te stikken.
Leg de stoffen voor de voorkant en de achterkant van de opbergzak met de binnenkanten op elkaar. De binnenkanten van de stof zitten nu dus aan de buitenkant. Rond de hoeken af en knip ze bij. Dit komt allemaal niet zo precies hoe of wat. Maar als je dit niet ziet zitten uit de losse pols, of met een ronde lineaal, dan heeft Sew4Home een patroontje voor je. Stik op 0,5 cm vanaf de rand rond de hele opbergzak. Speld de onderste zak op de onderrand van de opbergzak. Stik de onderkant en de zijkanten. 
Meet vanaf de onderkant waar je de bovenste zak wilt hebben. Bij deze zak is dat 24 cm vanaf onderen. Speld de zak vast en stik de onderkant en zijkanten op 0,5 cm vanaf de rand.
Zoek het midden van deze zak op en markeer dit met krijt of spelden. Ik heb voor de foto even spelden erin gestoken, zodat je kunt zien wat ik bedoel. Stik deze naad, zodat je uiteindelijk 2 insteekzakjes hebt gekregen.
Pak je tassenband en gesp erbij. Brand de uiteindes van de 2 stukken band dicht. Spannend!  Haal het stuk van 80 cm door het mannelijke deel van de gesp.Vouw het uiteinde dicht bij de gesp twee keer dubbel en stik vast (door de 3 lagen band). Ga gerust een aantal keer heen en weer.
Haal het stuk tassenband van 20 cm door het vrouwelijke deel van de gesp. Vouw het uiteinde om en stik vast op 2 cm vanaf de gesp (door 2 lagen band).
De tassenband maak je vast aan de bovenkant en achterkant van de opbergzak. Draai de opbergzak om, de achterkant ligt nu boven. Speld het lange stuk band aan de rechterkant vast en het kortere stuk aan de linkerkant. Allebei 6 cm vanaf de zijkant.
Het kortere stuk ligt met het stiksel tegen de stof aan. Het lange stuk ligt met het verstelstukje tegen de stof aan. Op deze manier:
Stik het band vast op 0.5 cm vanaf de rand. Ga een paar keer heen en weer. (Mocht je onderaan de opbergzak geen nestelringen willen, dan is nu het moment om aan de zijkanten het koord vast te stikken.) Stik rond de hele opbergzak biaisband. Hoe je mooi de hoeken omgaat, zie je bij Maak het met Rachel. Begin aan de onderkant, in het midden. Nu ga je de tassenbandjes goed vastzetten. Draai de zak om en vouw de bandjes naar boven. Je hebt dan een stukje dubbele band van 2 cm, onder het biaisband. Dat stukje stik je vast. Zorg ervoor dat alle zijdes vast komen te zitten, je stikt dus een vierkantje.
Doe dit bij beide bandjes.
Sla nestelringen in de onderkant van de opbergzak. Hier haal je het koord doorheen. Dan nu de gear waar gereorganiseerd mee kan worden: ik maakte een bekerhouder, een zakdoekjeszakje en een brillenzakje. De bekerhouder vond ik in grotere vorm bij Film in the Fridge, als speelgoedmand.  Ik paste de afmetingen aan en kon toen voor het eerst in mijn hele leven wiskunde B inzetten in de praktijk: 2 x 3,14 x straal = omtrek rondje. Hoe leuk was dat! Rondje: 2 x stof diameter van 14 cm,  1 x vlieseline met een diameter van 12 cm. Lapjes: 2 x stof 40 bij 17, 1 x vlieseline 38 bij 15. Stukje stof voor knoopsgat: 5 x 15 cm. Vlieseline: 3 x 13 cm. Een superleuke zakdoekjeshouder vond ik bij Retro Mama op crafsnob.com. Het brillenzakje is een soort van telefoonhoesje, met een klepje. En een kam snaps, kon ik die ook eens uitproberen. 

You Might Also Like

 • petra 31 juli 2015 at 06:55

  Hoi Babbe
  Heel handig en een goede uitleg het is prachtig leuke stof je zoon zal er blij van worden.
  Liefs je moeder

 • bijboefenmop1 31 juli 2015 at 18:02

  Je vergeet je oordoppen. <3