DIY in de keuken DIY met/voor kids

DIY brooddeeg / zoutdeeg herfst hangers (no bake)

24 oktober 2018

Ik heb hier een recept voor je waarbij je de creaties niet hoeft af te bakken. Ik vind dat fijn, want het bakken kan uren duren. Bij deze versie leg je de hangers gewoon te drogen op een stukje keukenrol en zijn ze even mooi gelukt als de gebakkenen. 

Je hebt nodig: 

 • patentbloem
 • zout
 • warm water
 • rond uitsteekvormpje of een klein glaasje
 • rietje
 • deegroller
 • blaadjes
 • eventueel mod podge

De verhouding voor de bloem, het zout en het water is 1:1:1/2.

Ik gebruik graag cups en mengde dus eerst 1 cup bloem met 1 cup zout. Ik had een 1/2 cup warm water klaar gezet, maar je hebt niet alles nodig als het goed is. Giet steeds een heel klein beetje water bij je mengsel en kneed totdat het een stevige bal vormt. 

Leg de bal op een met bloem bestoven plek en rol uit tot een lap van 1 tot een 1/2 cm dikte. Om en nabij, het gaat erom dat er nog wat te rollen valt, omdat je de blaadjes erin gaat rollen. Leg een blaadje op de lap deeg, rol hem voorzichtig in het deeg. Druk met je vingers een beetje aan. Doe eventueel een beetje water op je vinger en wrijf dat onder het blaadje. (Het blaadje moet redelijk goed vastzitten, anders valt hij eraf tijdens het drogen. Maar hij hoeft niet helemaal totaal vast te zitten, want je kunt het nog fixeren met mod podge als je wilt).

Zet het glas of het uitsteekvormpje over het blaadje heen en druk een rondje uit het deeg. Druk het rietje in het rondje voor een ophanggaatje. Haal voorzichtig het rondje uit je lap en leg opzij. Ik deed dat niet en ging weer aan het rollen en toen rolde ik per ongeluk het eerste rondje mee en die was toen niet meer rond. Voor je zenuwen daarom dus even apart leggen. 

Kies een nieuwe plek in de lap deeg uit voor een nieuw blaadje. Herhaal totdat je geen rondjes meer kunt uitsteken. Verzamel dan de reststukjes deeg, maak er een bal van en rol opnieuw uit. Je kunt er vast nog wel een paar rondjes uithalen. 

Leg de rondjes op een stukje keukenrol of wc-papier te drogen. Draai iedere dag het rondje om, zodat zowel de voor- als de achterkant goed kan drogen. Na een paar dagen is de hanger droog en kun je er eventueel een laagje mod podge op kwasten. 

Na een laagje mod podge en een touwtje erdoor: 

Ik vind ze enig.

Fijne dag! 

 

You Might Also Like

 • Petra 25 oktober 2018 at 06:51

  Hoi Babbe
  Ik vind de hangers prachtig
  Heel goed gelukt
  Je uitleg is heel duidelijk
  Liefs van je moeder

  • bijboefenmop 25 oktober 2018 at 18:29

   Dank je wel, mam, trouwe fan! 🙂