DIY in de keuken DIY met/voor kids

appel cupcakes

25 mei 2016
Op naailes zei iemand: weet je wat leuk is? Als je een knikker bij een cupcakevormpje stopt, dan krijg je een hartje!  Say what? Ik begreep er helemaaaal niks van. Thuis ging ik op onderzoek uit en het is dus leuk! Ik maakte geen hartjescupcakes, want ik ben niet zo van de hartjes geloof ik.  Ik maakte er een appel cupcake van. Die niet naar appel smaakt. Maar doe er gerust stukjes appel door (en een snufje kaneel), dan ziet de topping er hetzelfde uit als de binnenkant. Dat hebben we immers zo geleerd van Rudolph van V.

Het recept: 

(voor 12 cakejes)

  • 120 gram bloem
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 1.5 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 40 g boter (kamertemperatuur)
  • 1.2 dl volle melk
  • 1 ei
  • 1/4 theelepel vanille-extract

Voor de rode roomkaasglazuur: 

  • 300g poedersuiker
  • 50g boter (kamertemperatuur)
  • 125g verse roomkaas (koud)
En ook nog:
  • muffintray
  • papieren muffinvormpjes
  • knikkers (heb je die niet? Draai dan balletjes van aluminiumfolie)
  • groene fondant of marsepein
  • rode voedingskleurstof
  • pepsels 
Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de bloem, suiker, bakpoeder, zout en boter in de kom van een keukenmachine (of gebruik een elektrische handmixer). Klop op de laagste stand tot alles goed is gemengd. Het mengsel moet er zanderig uit gaan zien. Voeg langzaam de helft van de melk toe en klop totdat deze net is opgenomen. Klop het ei, het vanille-extract en de overgebleven melk even los in een kommetje. Giet dit bij het mengsel in de kom. Klop een paar minuten, schraap af en toe alles van de wand van de kom. Klop totdat het een glad beslag is geworden, maar klop niet te lang. 
 
Schep het beslag in de papieren vormpjes. Vul tot de helft met beslag en leg dan bovenin aan de buitenkant van het vormpje een knikker. 

Als je teveel beslag in het vormpje doet, dan gaat het mis: 

 

Bak de cakejes 15-20 minuten in de oven. Af en toe even checken: prik in een cakeje, een satéprikker moet er droog uitkomen. Haal de cakejes uit de oven, laat even in de vorm afkoelen en haal ze er daarna uit. Laat ze helemaal afkoelen voordat de boterglazuur erop gaat. 
Klop de poedersuiker en de boter in een keukenmachine (of gebruik de mixer), op de middelste stand. Wanneer alles goed gemengd is, voeg je de roomkaas toe. Meng weer alles goed en zet daarna de machine op de hoogste stand. Blijf minstens 5 minuten kloppen. Maar ook weer niet te lang, want dan wordt de boterglazuur vloeibaar. Roer daarna voorzichtig wat druppels voedingskleurstof door de glazuur.
 
Smeer de roomkaasglazuur op de cakejes. Steek een stukje pepsel in het cakeje. En maak eventueel een blaadje van fondant of marsepein.

 

 
 

You Might Also Like

  • Ageeth Mooij 25 mei 2016 at 10:00

    Zo lusten ze hier wel appels, denk ik!
    Ik vind ze prachtig.

  • Akkelien Smink 25 mei 2016 at 11:11

    Inderdaad een leuk idee! Ik zie trouwens pompeblêden 😉
    Groetjes uit Friesland!
    Akkelien

    • bijboefenmop1 25 mei 2016 at 15:01

      🙂 Ideaal voor een Fries feestje 🙂