DIY in de keuken DIY met/voor kids

DIY spookjestraktatie en -taart

16 juni 2020

Het boefje was jarig en door de coronasituatie mocht er niet in de klas getrakteerd worden. Ik vertelde Rafe dit barslechte nieuws en hij zei: oh geen probleem, ik trakteer gezellig thuis.

Zo gezegd, zo getrakteerd. We maakten samen spookjes, die deelde hij uit aan ons thuis. En toen zette ik ze ook nog even op een chocoladetaart en dat zag me er toch een partij feestelijk uit. De spookjes zijn heel simpel om te maken eigenlijk. En de taart was een chocoladebiscuit gevuld met ganache en die zou ik als ik jou was niet namaken. Althans, ik vond hem zo droog, niet normaal. Als ik jou was, dan zou ik deze taart maken en daar dan de spookjes opzetten. Want dan heb je 2 vliegen in 1 klap: een vreselijk lekkere taart en een coole look.

De spookjes als traktatie zijn ook een feest om naar te kijken. En door het snufje zout zijn ze ook erg lekker.

Je hebt nodig (voor 20-25 spookjes):

  • 90 gram eiwit (dat zijn ongeveer 4 eieren maat M, op kamertemperatuur)
  • 180 gram poedersuiker
  • snufje zout
  • spuitzak met rond spuitmondje of een diepvrieszakje
  • bakplaat met een vel bakpapier
  • halve reep pure chocola

Verwarm de oven voor op 90 C. Doe het eiwit samen met het zout in een keukenmachine. Klop op hoge snelheid totdat je mengsel eruit ziet als sneeuw. Als je de kom op zijn kop houdt, dan moet het mengsel in de kom blijven hangen. Voeg nu de poedersuiker eetlepel voor eetlepel toe. Wacht totdat de suiker is opgelost, voordat je een volgende eetlepel poedersuiker toevoegt. Voeg alle poedersuiker toe en blijf kloppen totdat je een glanzende, stevige merengue hebt.

Doe het mengsel in een spuitzak met een rond mondje. Heb je die niet? Maak van een diepvrieszakje zelf een spuitzak. Stop de merengue in het zakje en knip 1 van de hoekjes af. Draai je zakje en knip het hoekje steeds een stukje bij, totdat de opening mooi rond is. Dit helpt je straks bij het mooi glad spuiten van de spookjes. Probeer het even uit, spuit een spookje als test.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Spuit de spookjes op de bakplaat. Dit doe je door in de diepvrieszak te knijpen. Je hoeft niet rond te draaien, je houdt het zakje met 2 handen vast, rechtop en drukt er wat merengue uit. Om de piek aan de bovenkant te krijgen, stop je met knijpen en trek je de zak recht omhoog. Kijk anders even hier op youtube voor tips voor het maken en het opspuiten van merengue.

Bak de spookjes 90 minuten. Zet dan de oven uit en laat de spookjes een nacht afkoelen met een gesloten ovendeur. Smelt in de magnetron of au bain-marie wat pure chocola en dip met een sat├ęprikker in de gesmolten chocola. Teken 2 stippen op de spookjes als oogjes.

En jarig dat ie was. En dat is toch het allerbelangrijkste.

Fijne dag!

You Might Also Like