Mochten de taken voor de Paasbrunch nog verdeeld gaan worden: zorg dan dat je taakje gekookte eieren reserveert. Want hiermee ga je echt de blits maken. Als grapje zet je gekookte eieren neer en daarnaast deze mooitjes. Ik moet eerlijk zeggen dat het je wel een middagje kost, dat komt voornamelijk door het wachten tussen alle stappen door. Maar dan heb je ook wel wat, he!
Je hebt nodig:
- 6 eieren
- prikpen, dikke naald of kurkentrekker
- cupcakebakblik
- aluminiumfolie
- zonnebloemolie
- zout
- water
- spuitzak of hersluitbaar plastic zakje
Voor het beslag:
- 100 gram patentbloem
- 20 gram cacaopoeder
- 140 gram fijne kristalsuiker
- 1.5 theelepel bakpoeder
- een snufje zout
- 40 gram boter, op kamertemperatuur
- 120 ml volle melk
- 1 ei (je gebruikt 1 ei voor het beslag, de rest van de inhoud van de eieren kun je lekker roerbakken voor op brood ;))
- paar druppels vanilleextract
Prik met een prikpen, dikke naald of kurkentrekker een gaatje onderin het ei (het dikste, rondste deel van het ei). Probeer voorzichtig het gaatje groter te maken, totdat het net zo groot is dat het eiwit eruit kan lopen. Soort van pinkdikte. Prik de dooier door en laat die ook uit het ei lopen.
Spoel de eierschalen om onder de kraan en leg ze een half uur in warm water met zout (ongeveer 4 eetlepels zout op 500 ml water, gewoon lekker zout water). Als je water in het ei laat lopen, dan blijven ze netjes onder water liggen.
Maak het cakebeslag. Ik ging voor een chocoladevariant. Want chocola! Maar gewoon cupcakebeslag kan ook. En je kunt het beslag ook nog kleurtjes geven als je dat leuk vindt.
Doe de bloem, het cacaopoeder, bakpoeder, zout, suiker en boter in een kom van de keukemachine en klop met het kunststof deegmes. Of met een handmixer. Op de laagste stand. Tot het een zanderige consistentie heeft.
Klop in een kom de melk, het ei en de vanille door elkaar en voeg de helft hiervan toe aan het bloemmengsel. Klop kort op de hoogste stand, totdat alles is gemengd.
Schakel terug naar de laagste stand en voeg geleidelijk de rest van de vloeistof toe. Blijf nog even kloppen, maar niet te lang.
Spoel de eierschalen goed om en laat uitdruppen op keukenpapier.
Giet een paar druppels zonnebloemolie in een ei en draai rond. Giet de overtollige olie er weer uit. Door de olie komen straks de cakejes goed los van de eierschaal. Maak losse propjes van aluminiumfolie en leg die in elk vormpje van je cupcakebakvorm. Hierdoor blijven de eieren tijdens het bakken mooi rechtop staan. Vul je spuitzak of plastic zakje met het beslag. Wanneer je een plastic zakje gebruikt, knip je hier een heel klein stukje vanaf bij een punt. Nu heb je je eigen spuitzak gemaakt. Vul iedere schaal voor de helft met het beslag. Veeg weg wat je hebt geknoeid.
Bak 15-20 minuten, controleer met een satéprikker of ze gaar zijn. De cakejes komen helemaal uit de eierschaal omhoog zetten. Dit is niet erg. Snij na het afkoelen de boel bij en maak schoon met een vochtig doekje. Laat ze helemaal afkoelen. Zet de eieren op zijn kop, dus met het gaatje naar beneden wanneer je ze presenteert. Tadaaaaa. Verrassing!
Ik vulde ze eerst tot 3/4 vol met beslag. Dan loopt het beslag er tijdens het bakken flink uit. Dat leverde heel geinige eieren op. Maar het is lastiger schoon te maken, dus ik zou zeggen: vul tot de helft. Hieronder het resultaat van 3/4 vullen:
En van dichtbij.
Fijne dag!
Gaaf!
Thanks! 🙂