Heb je ook zo’n hysterische stapel kindertekeningen op zolder liggen? Wat te doen? Wat te doen? Maak er een fotoboek van. Ik zette de mooiste op de foto. En daar maakte ik een selectie van die in een plakboek kwam. De rest kan dan eventueel weg 😉
Wil je ook zo’n leuk boek maken? Het werkt echt heel fijn, de kindertekeningen van je kleine krijgen zo echt status. Boaz was megatrots op zijn fotoboek. En haalde herinneringen op tijdens het bladeren. Awwww zoet toch? En ik kan weer lopen op mijn zolder. Grapje, maar eigenlijk geen grapje.
Ik geef je wat tips voor het fotograferen van de tekeningen (mind you ik ben echt echt geen fotograaf, ik heb nooit een cursus gedaan. Dit is hoe ik het doe en het resultaat bevalt mij meestal genoeg). Misschien heb je er wat aan.
- Fotografeer alle tekeningen op hetzelfde moment of dezelfde dag. Dit zorgt ervoor dat je licht heel waarschijnlijk het meest consistent is. En daardoor krijg je geen echte kleurverschillen of verschillen in de ‘helderheid’ van je foto’s.
- Zoek in huis een lichte plek op. Met het meeste indirecte licht van de zon. Dit houdt in dat je een plek opzoekt zonder direct zonlicht (lichtstraal). Ik maak de mooiste foto’s bij het raam op het noorden. Richt je plek zo dicht mogelijk bij het raam in.
- Fotografeer de tekeningen op steeds dezelfde witte ondergrond. Dit kan een grote plaat foam zijn, een grote witte plaat hout of een wit vel papier. Met papier heb je dan wel kans dat er vouwen te zien zijn of bobbels van het oprollen. Grote witte vellen papier zijn namelijk lastig om helemaal glad te bewaren. Heb je dit allemaal niet? Je kunt ook een wit laken of matrashoes gebruiken, zorg er dan voor dat hij helemaal glad getrokken is.
- Ik fotografeer met een spiegelreflexcamera. Daarbij krijg je toch wel de mooiste foto’s. Stel je camera zo in dat de flits uit is. Maak foto’s waarbij ze iets overbelicht zijn. Dit stel je in op je camera, pak je handleiding er dan even bij.
- Draag kleren met lichte kleuren. Donkere kleren kunnen een kleurzweem achterlaten op de foto’s. Hetzelfde geldt voor voorwerpen die in de buurt van je opstelling staan of liggen. Ze kunnen een schaduw geven op je foto. Zorg er dus voor dat er genoeg ruimte om je opstelling heen is.
- Heb je geen spiegelreflexcamera? Met een telefoon kun je ook mooie foto’s maken, hoewel dit niet de voorkeur heeft. Fotografeer je met een telefoon? Let er dan op dat licht heel belangrijk is. Fotografeer niet bij grijzig weer, wacht op het juiste moment om zoveel mogelijk licht in je huis te hebben.
- Tik bij iedere foto die je maakt even op je scherm op de tekening, zodat je zeker weet dat de telefoon goed scherp stelt op de juiste plek.
- Ook hier is iets overbelichten een goed idee. Bij een Iphone is dit heel gemakkelijk. Wanneer je je vinger langer op je scherm houdt bij het scherpstellen, krijg je een vierkantje met een zonnetje te zien. Schuif met je vinger het zonnetje omhoog en je foto wordt iets overbelicht.
- Leg de tekeningen op volgorde van oudste naar meest recent. Hoe beter voorbereid je bent, hoe sneller het fotografeerproces verloopt en hoe meer consistentie in het licht. En dus in je foto’s.
- Eventueel kun je tussen de tekeningen door nog een foto maken van een papier waarop naam en leeftijd staat. Die komt dan niet in je boek, maar is handig voor je eigen overzicht.
*samenwerking. Ik mocht een fotoboek laten afdrukken bij Fotofabriek en ben heel blij met het resultaat. Mijn boek was er echt supersnel en ik vind de foto’s heel mooi afgedrukt. Ze gebruiken hoge kwaliteit papier, de kleuren zijn echt heel helder zoals je kunt zien. Wil je ook een fotoboek maken? Zeker doen, ik raad niet zomaar iets aan :). Je kunt bij Fotofabriek ook op andere manieren je foto’s laten afdrukken: denk eens aan een kalender waarbij je de kindertekeningen gebruikt.
Fijne dag!
Lieve Baabe
Wat gaaf en een prima uitleg
Het is nu al een prachtig boek werk
En voor later
Liefs je moeder
Dank je wel, lieve mam. X