DIY met/voor kids DIY voor je huis

DIY kinetisch zand met maïzena en afwasmiddel

30 augustus 2017
We hebben genoten van onze vakantie. Het was een hele mooie daar in Frankrijk. En nu is mijn blog weer AAN! 
Tijdens de vakantie heb ik helemaal niks gediy-ed. En dat was even heel erg lekker. Maar ik mis het en de jongens brachten materiaal mee van vakantie, dus hatsa, daar gaan we. 
Wat ik altijd al een keer wilde gaan maken = kinetisch zand. Kinetisch zand is eigenlijk oobleck + zand + Dimethicone/polydimethylsiloxane (silicone olie, wordt gebruikt in cosmetica). Wanneer je kinetisch zand onder druk zet, wordt het massief. Als je er daarna tegenaan stoot, valt het losjes uit elkaar. Je kunt de stof Dimethicone bestellen en zelf aan de gang thuis. Maar ik wilde zand maken met huis/tuin/keukenspullen. Het is gelukt. Ik ben super tevreden. Het duurde even voordat ik de materialen en verhoudingen kloppend had. Rafe roerde ondertussen kordaat en gezellig mee. Met dit recept maak je zand dat heel erg lijkt op kinetisch zand. Het valt niet zo dramatisch uit elkaar als kinetisch zand uit de winkel, maar het valt. En het is te gek. En je maakt het zelf. Hoe cool. 
Je hebt nodig: 
  • speelzand of strandzand
  • maïzena
  • afwasmiddel 
  • water

Je mengt in deze verhouding: 5 delen zand: 2 delen maïzena: 1 deel water + scheutje afwasmiddel

Roer maïzena en zand door elkaar in een kom. Roer in een andere kom het water en afwasmiddel door elkaar. Voeg daarna alles bij elkaar, even roeren en klaar. 
Wanneer je deze verhoudingen aanhoudt, krijg je mooi kneedbaar zand. Is het zand te vochtig? Voeg wat extra maïzena toe. Is het te droog? Voeg water toe. 
Kijk. En dan heb je een bestemming voor die berg schelpen. Want je kunt de schelpen verstoppen, afdrukken maken, een kasteel maken en versieren met schelpen en ga zo maar eindeloos door.
Wij zijn hooked.
Want je kunt het in plakken snijden.
En dat is niet in woorden uit te drukken. 
………….
 Ga je het maken? Laat het me weten. Vink leuk. 🙂
Fijne dag! 

You Might Also Like