DIY met/voor kids Kneed en Klieder

DIY playdough Kerst. Met kerstballen printable

22 december 2020

When stress, men neme playdough. Deze rare tijden, waarbij de wereld van mijn jongens soms óók op hun kop staat (want wie verzint het nou om het Kerstdiner op school te cancellen terwijl er al weken geknutseld en gevoorpret wordt?), vragen om sensopatisch speelmateriaal. De jongens worden er megarelaxed van en het is ook nog eens goed voor hun motoriek en zintuigen enz. Ik maak dan meestal klei, omdat het zo simpel is en het resultaat zo leuk. Binnen 5 minuten heb je heerlijk zachte klei, met een kek Kerstthema. En als je er dan ook nog deze ‘werkbladen’ bij geeft: hatsa even ontspannen met ze allennn.

Ik maakte een gratis printable van de bladen (of matten) voor als je ook kerstballen wilt. Druk op de downloadknop en print uit.

kerstballen nr 1
kerstballen nr 2

Het recept voor de playdough:

  • 1 cup patentbloem
  • 1 cup water
  • 1/4 cup zout
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 eetlepel cream of tartar (=wijsteenzuurpoeder en te koop via internet. Met een klein potje doe je lang. Alternatieven zijn azijn of citroensap. Dan blijft de klei alleen minder lang goed: ongeveer 2 weken in plaats van 1 jaar).

Doe alle ingrediënten in een pannetje en zet op middelhoog vuur. Roer continu tot er een dikke bal ontstaat. Haal de pan van het vuur en laat de bal afkoelen. Kneed daarna een paar minuten door en klaar is de klei. Luchtdicht bewaren. Met cream of tartar erin is het 1 jaar houdbaar.

De klei heb ik gekleurd met voedingskleurstof. Maar je kunt ook kruiden gebruiken, of bietensap. Of je mengt er kinderverf doorheen.

De 2 printables heb ik gelamineerd. Niets maakt mij gelukkiger dan lamineren. Maar mocht je geen lamineerapparaat hebben, dan kun je het papier ook in een plastic hoesje schuiven. Of je legt een doorzichtige placemat op het papier. Of je plakt een laag doorzichtige dozentape over het papier. Kleien zonder plastic laagje kan uiteraard ook. Maar dan kun je de printable maar eenmalig gebruiken.

Mijn nichtje van 11 schoof ook nog even aan en ook zij vindt playdough nog erg fijn. Heerlijk spul is het toch. Nichtje én klei.

Heb jij bepaalde dingen die je doet met of voor je kind die lekker relaxend werken? Ben benieuwd! Sensopatisch materiaal is altijd een hit hier thuis, maar gister ontdekte ik samen met de jongens diamantpainting. Hahahah. Ook heel leuk. Wat doe jij meestal?

Fijne avond!

You Might Also Like