DIY met/voor kids Kneed en Klieder

DIY Sinterklaas play doh (witte, melk- en pure chocolade)

27 november 2019

Altijd leuk als we de zelfgemaakte play doh in een thema kunnen gieten. En het Sinterklaasthema lijkt onuitputtelijk, je weet wel pepernoten/ kruidnoten/ speculaaskruiden/ chocoladeletters/ enz. Dus deze variant van de speelklei was lekker Sinterig en met de printables van boekavonturen (waarover hieronder meer) was het helemáál een grote hit.

Je maakt 1 portie met het basisrecept en daar voeg je cacao aan toe. Dat is alles.

Je hebt nodig:

  • 1 cup/ 130 gram patentbloem
  • 1 cup /240 ml water
  • 1/4 cup/ 75 gram zout
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 1 eetlepel cream of tartar (dat is wijnsteenpoeder, maar géén wijnsteenbakpoeder of wijnsteenzuur!). Heb je dit niet? Je kunt ook 1 eetlepel citroensap toevoegen. De klei blijft dan maximaal 2 weken houdbaar.
  • pan
  • houten lepel
  • cacao

Doe alle ingrediënten (zonder de cacao) in een pan en roer door elkaar. Zet op middelhoog vuur en roer continu. Na een paar minuten wordt het een klont, haal dan de pan van het vuur. Laat afkoelen en kneed daarna even door.

Verdeel de klei in 3 porties. Portie 1 laat je zo en is de witte chocolade klei. Bij portie 2 voeg je 2 eetlepels cocao toe en kneed je het even goed door. Dit wordt je melkchocolade klei. Voor de pure variant voeg je 4-6 eetlepels cacao toe en kneed je de klei goed door. Voor de heftigheid van de kleur geldt: bepaal zelf wat je mooi vindt, cacao toevoegen kan altijd en maakt de klei niet veel droger. Mocht dat toch gebeuren, voeg dan wat water toe en kneed weer goed door.

De jute zakken met letters kun je vinden bij boekavonturen op instagram. Zij maakt de leukste printables voor activiteiten binnen een bepaald thema of behorend bij een specifiek prentenboek. Je krijgt de printable in je dm en maakt er bijvoorbeeld deze toffe doorkijkzakken mee. Echt geweldig leuk.

Bewaar de klei in een luchtdichte zak of bak. Het blijft een jaar goed.

Fijne dag!

You Might Also Like