DIY in de keuken DIY met/voor kids

DIY breekchocola marmer (puur en wit met zeezout)

25 januari 2017

Chocola is een wondermiddel, want daar kun je als topping zoveel overheen strooien. Denk bijvoorbeeld eens aan kleine stukjes dadel, kersen, mango, pompoenpitten of sesamzaadjes. Gewoon eens proberen! Mijn favoriet is pure chocola met zeezout. Dat zijn beste vrienden van elkaar.

Voor een burennieuwjaarsborrel maakte ik samen met Boaz deze verrukkellukke breekchocola. Boaz had zoveel plezier tijdens het maken van deze breekreep. En de reep ging op de borrel kaal op. Ik maakte al eens eerder breekchocola (met oreo koekjes en met gepofte rijst), want het is een hele mooie manier om restjes te verwerken. Het staat leuk als een cadeautje en je kan je creativiteit ruimschoots kwijt: alles wat eetbaar is kan in theorie als topping. Zolang je uitgaat van ongeveer 300 gram chocola voor een kleine bakvorm (braadslee of lasagneschaal) en 600 gram voor de grote bakplaat, dan ben je good to go.

Je hebt nodig:

 • 300 gram pure chocola
 • 1 reep witte chocola (meestal 75 gram)
 • zeezout
 • braadslee/lasagneschaal of bakplaat (voor die laatste heb je 600 gram pure chocola nodig en 2 repen witte chocola)
 • bakpapier
 • satéprikker

Chocola moet je met beleid smelten. Je doet dat Au bain-marie (in een schaal bovenop een pan met kokend water). 

Breek de pure chocola in kleine stukjes of hak de chocola in kleine stukjes. Stop 2/3 in een kom en zet die bovenop een pannetje met heet water. Het water mag koken en bij pure chocola mag het water de kom raken. Zorg er wel voor dat het kommetje de rand van het pannetje helemaal afsluit. Roer regelmatig totdat de chocola goed vloeibaar is geworden. Haal de kom van het pannetje af en roer er de rest van de chocola door, totdat alles is gesmolten. Deze manier van smelten (in 2 delen) zorgt ervoor dat de chocola niet gaat zweten zodra hij uit de koelkast komt. Soort van temperen dus. 

Leg een laagje bakpapier in de braadslee of op je bakplaat. Schenk de chocola erop. 

Smelt de witte chocola in 1 keer in een kommetje bovenop het pannetje met water. De kom met witte chocola mag het water niet raken. Blijf continu roeren, totdat alles is gesmolten. Lepel daarna de witte chocola op de pure.

Trek rondjes door de chocola met een satéprikker. Je denkt eerst: dit komt niet goed. Dit is één bak ellende. Maar als je een paar rondjes hebt gedraaid ben je er van overtuigd dat je kunt toveren, want er ontstaat een fabuleus marmerpatroon.

Voordat de chocola is gestold, strooi je er wat zeezout overheen. 

Laat een paar uur onafgedekt in de koelkast staan (zeg 3 uur) of bij weinig tijd: een uurtje in de vriezer. 

Breek de chocola in stukken. 

You Might Also Like

 • Ageeth Mooij 25 januari 2017 at 11:06

  Niet alleen lekker, ook heel mooi! Zeezout, mmmmm.

  • bijboefenmop1 26 januari 2017 at 08:11

   Ja! Zeezout he? 🙂