DIY voor jezelf

DIY appel karamel chocoladereep/chocolate bark

30 oktober 2019

Hoe herfstig is appel met karamel? Ja. Juist. Ik maakte een chocolate bark/breekchocolade/reep chocola met gedroogde appel. En met Werthers original snoepjes, want ik was altijd al benieuwd of je die kunt smelten. Het kan, maar niet zoals je chocolade smelt: au bain-marie. Dat ging voor geen meter. Maar met een scheutje melk of room gaat het heel goed. Je krijgt dan een beetje zoutige, sticky karamel. Echt heel fijn hoor.

Je hebt nodig:

  • gedroogde appelschijfjes. Je kunt ze bij de supermarkt kopen of zelf maken. Zelf maken betekent een paar uur in de oven en aint got no time for that. AH verkoopt ze in een zakje, maar die waren op. Dus nu vond ik een ander zakje, met tutti frutti, met daarin wat appelschijfjes. Ik had 6 schijfjes, dat was zo’n 40 gram.
  • 10 Werthers originals
  • scheutje melk of room
  • 300 g pure chocola. De duurdere chocolade is meestal de wat betere chocolade om een reep van te kunnen maken. Kies een chocola met tenminste 50% cacao.
  • bakpapier
  • bakvorm. De mijne is 30 bij 20 cm. Kleiner kan ook, dan wordt de reep iets dikker.
  • pannetje
  • schaal

Bij dit recept is het handig om eerst alles goed klaar te zetten, omdat de chocola en karamel snel afkoelen.

Zet klaar:

  • een ovenschaal met daarin een velletje bakpapier. Als je eerst de bodem met boter insmeert, blijft het vel mooi glad liggen in de ovenschaal.
  • 200 gram gehakte pure chocola in een schaaltje
  • 100 gram hele fijngehakte chocola in een schaaltje
  • fijngesneden stukjes gedroogde appel
  • 10 snoepjes met het papiertje eraf
  • een pan met heet water en daarop een lege schaal, boven middelhoog vuur

Doe 200 gram gehakte chocola in de schaal die bovenop de pan met water staat. De chocola ga je au bain-marie smelten. Blijf goed roeren. Als de chocola helemaal is gesmolten, haal je de schaal van de pan af.

Doe er dan de 100 gram fijngehakte chocola bij en roer goed, totdat alle chocola helemaal is gesmolten. Blijf 2-3 minuten goed roeren. Hierdoor koelt de chocola af en temper je hem een beetje. Dat zorgt ervoor dat de stukken chocoladereep minder snel smelten als je ze gaat eten.

Giet de chocola in de ovenschaal en strijk een beetje glad.

Strooi de stukjes appel op de chocola en druk die een klein beetje in de chocolade. Dan blijven ze straks goed op je reep hangen.

Maak in een pannetje de karamel klaar. Doe de snoepjes in de pan, giet er een scheut melk of room bij en blijf roeren totdat alle snoepjes gesmolten zijn. Je kunt melk/room toevoegen als je vindt dat het te dik wordt. En je kunt het vuur hoger of lager zetten. Het mag niet verbranden, maar het moet wel heet genoeg zijn om de snoepjes te laten smelten. Het is een beetje uitvogelen tijdens het roeren wat jouw karamelletje nodig heeft.

De karamel is klaar als alle snoepjes zijn gesmolten en je een bruine, dikke saus overhoudt. Druppel of giet de karamel over de chocola+appelstukjes.

Zet de schaal 3 uur in de koelkast en breek of snijd hem daarna in stukken. Zo lekker! Zo fijn!

Hoe de Werthers nog op een andere manier heel handig bleken:

Fijne dag!

You Might Also Like