DIY voor je huis DIY voor jezelf

DIY gedraaide kaarsen: van recht naar twisted

12 december 2020

Er zijn niet zoveel diy’s waaraan ik verslaafd ben geraakt, maar deze is er duidelijk eentje die ik eindeloos kan herhalen. Jongens, dit is ZO LEUK om te doen. En het staat zo sjiek. Superleuk als een cadeautje, de voordelen zijn eindeloos haha.

Je hebt nodig:

 • Kaarsen. Kies kaarsen die van binnen dezelfde kleur hebben als de buitenkant. Sommige kaarsen hebben alleen een kleurlaagje aan de buitenkant en zijn van binnen wit. Als je dat soort kaarsen gebruikt, heb je meer kans dat de buitenkant tijdens het draaien gaat scheuren. Op zich ook niet echt heel erg, want dan maak je de kaars weer even warm in heet water en kun je de scheur gladstrijken. Maar twisten met een kaars in 1 kleur is het handigst.
 • Vel bakpapier
 • Deegroller

Ik koos kaarsen van verschillende winkels en het mag niet verbazen: de duurste (Sotrene) werkten het fijnst. Die van de Hema zijn ook prettig, vooral de witte. En de kaarsen van de Action waren het moeilijkst.

Het water mag niet te heet zijn. Dan smelt je kaars onder je handen weg. En mocht je een kaars hebben met een witte binnenkant en een gekleurde buitenkant? Dan smelt je buitenste laagje weg. Zorg voor heet water, maar niet te heet. Ik gebruikte water dat wat heter was dan mijn douchewater. Laat ongeveer 15 minuten liggen. Zet een kopje of iets anders zwaars op de kaarsen, zodat ze niet boven komen drijven. Check halverwege even of het water nog heet genoeg is en vul zonodig bij.

De kaars is klaar voor het draaiproces, wanneer je hem soepel heen en weer kunt buigen. Leg de kaars op een vel bakpapier en rol hem plat met de deegroller. Laar de onderste 5-10 cm rond, zodat de kaars nog in een kandelaar kan.

Begin zachtjes met draaien. Je begint bijvoorbeeld bovenaan met draaien en werkt langzaam naar beneden. Gaat het draaien lastig of komen er scheuren? Leg de kaars een minuut in heet water en probeer opnieuw. Mocht je kaars echt scheuren, laat er dan lekker warm water over stromen en wrijf de scheuren glad.

Hieronder een voorbeeld van een kaars die in water heeft gelegen dat net van de kook af was en dus echt te warm:

Ook geinig, maar misschien niet het effect dat je wilt.

Leg de kaars plat om uit te harden en let erop dat de kaars mooi recht is.

Fijne avond!

You Might Also Like

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl) 13 december 2020 at 07:19

  Eenvoudig met een bijzonder resultaat!

  • bijboefenmop 13 december 2020 at 13:57

   :). Zeker!