DIY voor jezelf

egel soesjes

28 oktober 2015
Op een middag lag de jongste te slapen en vroeg de oudste: “Mama, zullen we weer eens wat gaan bakken?”
Oh my, dan smelt ik, hoor. 
Gelukkiger kun je me bijna niet krijgen.
Dus wij direct aan de bak.
Voorwaarde was wel dat alles in huis was, 
want die jongste, die lag er net pas in.
En wakker maken voor de supermarkt is ook zo wat.
Had ik me toch alles in huis voor egelsoesjes! 
Yesssss. 
Ik zag die week de bewuste egelsoesjes voorbij komen op pinterest, 
maar er stond niet bij hoe je ze moest maken. 
Nu wil het geval dat ik de bak- en braadbijbel in huis heb: Het Wannee Kookboek uit 1910.
Ik ben daar fan van en uiteraard staat er een recept in voor soezen. 
Ik had nog nooit zelf soezen gebakken, maar het viel allemaal reuze mee.
En daarna heb ik een beetje zelf bedacht hoe je ze versiert, 
het is geen hoogvliegerij natuurlijk.  
Je hebt nodig:
  • ingrediënten voor soezen: 85 g bloem, 75 g boter, 1.5 deciliter water, snuf zout en 3 eieren  
  • (of kant-en-klare soezen)
  • 500 ml slagroom
  • spuitzak met plat spuitmondje 
  • (of slagroomspuit met kant en klare slagroom)
  • 1 reep pure chocola
  • kleine of grote hagelslag
  • satéprikker
  • 2 theelepels

recept: 
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat. 
Breng in een pannetje het water, het zout en de boter aan de kook. 
Voeg de bloem toe en blijf roeren tot zich een deegbal vormt. 
Neem de pan van het vuur en doe het deeg over in een kom.
Klop een voor een de eieren erdoor en blijf nog 5 minuten kloppen. 
Het deeg moet glanzend zijn en in stukken van je garde afvallen. 
Leg met 2 theelepels hoopjes deeg op de bakplaat. 
Zorg ervoor dat er steeds 3 cm tussen de hoopjes deeg zit. 
Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de soezen in 20-25 minuten gaar. 
Laat ze vervolgens helemaal afkoelen. 
Klop de slagroom stijf met 2 eetlepels suiker en een zakje vanillesuiker. 
Vul de spuitzak met de slagroom.
Prik een klein gaatje in de zijkant van een soes en vul de soes met de slagroom.
Laat de soesjes een half uurtje opstijven in de koelkast.
Smelt de chocola au bain-marie tot hij goed vloeibaar is. 
Doop de helft van de soes in de chocola, laat uitdruppen.
Doop de soes daarna in de hagelslag. 
En dit alles dus voordat de chocola gestold is. 
Maak oogjes en een neusje met chocola, gebruik hiervoor een satéprikker. 
Toen ze klaar waren, heb ik zo hard moeten lachen. 
Want kijk: 
Té grappig.

En lekker dus. 

You Might Also Like